Zwart schaap

03-10-2021 door Joop Neven

Het zwarte schaap zijn is een uitdrukking waarmee wordt aangegeven dat iemand het buitenbeentje van een groep of familie is. Tijdens een wandeling in de polder kwam ik een kudde schapen tegen, vredig naast elkaar rustend in het gras. Eén van de schapen was zwart. Een zwart schaap in een witte kudde gaat zonder problemen. Ze reageren op geur en geluid. De moeder kijkt er niet van op dat een haar jong zwart is. Het is gewoon haar lammetje, waarvan ze zielsveel van houdt.

Een schaap weet dat hij niet weerbaar is. Als ze per ongeluk op haar rug komt te liggen, kan ze zelf niet overeind komen, zij heeft de herder nodig. In geestelijk opzicht is dit vergelijkbaar met een mens. Daarom zegt  de Here Jezus, “Ik ben de goeder Herder” Hij zegt erbij: “De goeder Herder zet Zijn leven in voor Zijn schapen”.

Als het schaap zo kwetsbaar is, wat kan een schaap dan wel? Veel, heel veel. Een schaap kan zich zonder geluid overgeven aan de scheerders het verroert zich niet en spartelt niet tegen, lijden zonder zich te verzetten, sterven als je er bij staat zonder dat je er erg in hebt, je aankijken met ondoorgrondelijk ogen.

Niet moeilijk om de Here Jezus er in te herkennen “Hij werd mishandeld, maar Hij liet zich verdrukken en deed zijn mond niet open; als een lam dat ter slachting geleid wordt, en als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed hij zijn mond niet open“. {Jes. 53 vers 7}.

Tot slot prachtige troostrijke woorden vinden we in Ezech.34 vers 15-16. “Ik zal Zelf Mijn schapen weiden en Ik zal ze zelf doen neerliggen, spreekt de Here Here. Het verlorene zal Ik zoeken, het afgedwaalde zal Ik terugbrengen, het gebrokene zal Ik verbinden, en het zieke zal Ik versterken…”.

Een zwart of wit schaap, alleen wij zien het verschil. Bij Hem geen verstoting, geen buitenbeentje, maar één kudde en één Herder

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

585367 bezoekers sinds 07-06-2010