Zonde is het uittreden uit de ontmoeting

07-03-2013 door Dr. K.D. Goverts

“….Gij zult niet wraakzuchtig en haatdragend zijn tegenover de kinderen van uw volk, maar uw naaste liefhebben als uzelf: Ik ben de Here.” {Lev.19:18}.  “Uw naaste liefhebben als uzelf”. Dat is een uitspraak die ook door de Here Jezus wordt aangehaald. Het is frapperend, dat er dan meteen als motivatie achter staat: “Ik ben de Here”. De basis voor dat liefhebben is dus de Naam van God; dat is de grond waarop je staat.

Het wezen van Gods identiteit is het aspect van de ontmoeting. Van daaruit kom je op het wezen van de zonde. Je kunt zeggen: zonde is je doel missen; dat is dan één van de definities voor zonde. Je kunt ook zeggen: zonde betekent, dat de mens niet meer in staat is tot ontmoeting. Dan sluit de mens zichzelf op, of hij wórdt opgesloten in het isolement. Dan komt de mens in de eenzaamheid terecht. Zonde is het uittreden uit de ontmoeting, het uittreden uit de relatie.

Een van de wezenlijk aanduidingen van de tabernakel was: Tent der Samenkomst. Nauwkeuriger vertaald:  Tent der Ontmoeting. Daar heeft God dit ook heel wezenlijk uit laten beelden. Dat zie je ook bij Adam. Als hij ongehoorzaam geworden is, wordt ook die ontmoeting verbroken. Dan valt het antwoord weg. Dan is hij ook niet meer in staat om Gij te zeggen tot God. Het hele plan van God is gebouwd op de ontmoeting.

In het Hebreeuws heeft het boek Leviticus de titel: “Hij riep”. Dat is naar de eerste beginwoorden van Lev.1:1 “de Here nu riep Mozes…”. Het is het boek dat spreekt over wat de roeping is van de mens, juist die mens als navolger van God. Die mens moet gaan komen tot de toewending. Het ware Leven is ontmoeting.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

585441 bezoekers sinds 07-06-2010