Zo zult gij de Egyptenaren redden.

23-09-2012 door Dr. K.D. Goverts

“En Ik zal bewerken, dart de Egyptenaren dit volk gunstig gezind zijn, zodat gij, wanneer gij wegtrekt, niet ledig wegtrekt. Iedere vrouw moet dan van haar buurvrouw en van haar huisgenoot zilveren en gouden voorwerpen vragen en klederen, die gij uw zoons en dochters te dragen geeft; zo zult gij de Egyptenaren beroven” {Exodus3:21-22}.

“Zo zult gij de Egyptenaren beroven” zeggen bijna alle vertalingen. Maar let erop, dat er toch in wezen iets anders speelt. In vers 22 wordt in eerste instantie niet gesproken van  “beroven”, maar daar staat: gij zult “vragen`. Bovendien staat hierbij, dat de Egyptenaren dit volk gunstig gezind zijn: Letterlijk staat er: “Ik zal u genade geven in de ogen van Egypte”.

De kinderen Israëls zullen op een genadige manier die uittocht mogen volbrengen en dan krijgen ze van alles mee. Ze worden uitgeleide gedaan met grote have, met goud en zilver. Dan valt dat laatste zinnetje “ zo zult gij de Egyptenaren beroven”. Toch een beetje uit de toon. Als je het woord “beroven”in de Hebreeuwse context gaat bekijken, dan blijkt, dat dit woord in bijna alle andere teksten iets anders betekent. Het is een woord dat niet vaak gebruikt wordt in de bijbel. In deze tekst staat het woord `natsal” en dat heeft altijd de betekenis van: “redden”. Er is een rabbijn geweest, ergens aan het begin van deze eeuw, J.H.Hertz, die ontdekt heeft hoe je dit moet vertalen. Het moet namelijk als volgt luiden: “Zo zult gij de Egyptenaren redden”.

Dat woord betekent dus “redden” in alle teksten waarin dat voorkomt. God gaat aan het eind, als het allemaal gebeurd is, en de uittocht komt, genade brengen tussen Israël en Egypte.

Zo zie je maar weer, wij moeten vernieuwd worden in ons denken. God denkt wel goed, en wij moeten het nog leren. Al doende en al gaande ga je elke keer weer wat ontdekken. Daarom is het een heel kostbare tekst: “Gij zult de Egyptenaren redden”. Er is hoop, ook voor de Egyptenaren.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

585441 bezoekers sinds 07-06-2010