Zijn of worden

01-12-2012 door Joop Neven

In de Hebreeuwse taal heb je de woorden zijn {hajah} of worden. “Hajah {zijn} kan betekenen: “hij is geworden”, “hij is”, “hij was”. Als je op de structuur van het woord “hajah” let, zie je, dat het begint met de letter “hee” { ה } en eindigt met de letter  “hee” { ה }. De betekenis van de Hebreeuwse letter “hee” is “venster”. In de Bijbel heeft een venster vaak te maken met het ontsluiten, bevrijden van bepaalde mensen, die ingesloten zijn. Dus het woord “hajah” begint met een venster en het eindigt met een venster, en in het midden staat de “jod” { י }. De betekenis van de letter “jod” is “hand boven” {rust}. De naam van God, JHWH, de onnoembare naam, begint met een “jod”. Met die ene letter waar de Naam van God mee begint, begint alles. Daarmee begint ons leven, we zijn uit Hem voortgekomen. Alles is ontstaan uit Hem. Dat is wat Paulus ook zegt aan het einde van Romeinen 11: “Want uit Hem en door Hem en tot Hem, zijn alle dingen” {Rom.11 vers 36}. De “jod” heeft als letterwaarde 10. Het is het eerste van de tientallen. Deze letter heeft met God te maken. Het wijst op Zijn verschijning in de wereld door middel van Zijn Woord. Dus kort gezegd, ons “zijn” of ons “worden” is omsloten door vensters, met God in het midden. Dat is het ware zijn, vensters op de eeuwigheid met God als middelpunt, dat is het ware leven.

1 comment on “Zijn of worden”


  1. Danielle says:

    Bijzonder om te weten dat ons ZIJN omsloten is door God zelf en dat het terug te vinden is in het woord.
    Een ander mooi gegeven vind ik dat we, als we onze naam noemen zeggen Ik ben … voornaam achternaam. Ik weet dat we niet hetzelfde zeggen als Gods Naam, IK BEN, maar onze allereerste familienaam die we dagelijk vele malen uitspreken is Ik ben.

    Ik ben Danielle.
    Ik ben Nederlander, ik ben blij. Gods onvoorstelbare aanwezigheid omgeeft ons totaal, ook door wat we zelf mogen uitspreken. Ik ben van Hem.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583222 bezoekers sinds 07-06-2010