Wij zijn ook van zijn geslacht

14-01-2014 door Joop Neven

 Areopagus 2“Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enige van uw dichters hebben gezegd: Want wij zijn ook van zijn geslacht” {Hand.17:28}.

Paulus houdt hier een preek in Athene. Een openluchtsamenkomst op de Areopagus. Dit lijkt zo op het eerste gezicht geen preek voor beginners! Geen eenvoudige evangelisatiewoorden. “Wij zijn ook van Gods geslacht”. Toch gaat Paulus uitgerekend op dat punt beginnen. Paulus sluit hier aan bij een basisprincipe, namelijk. Welk beeld hadden de Atheners van zichzelf en van God. Het was Paulus al opgevallen, dat er in Athene nogal wat tempels stonden en evenzo veel afgodsbeelden. Hij gaat daar met hen over spreken, over die beeldvorming. Hij zegt: jullie hebben nu allemaal beelden gemaakt van goud, van zilver, van steen, maar nu moeten jullie toch eens gaan ontdekken wie je zelf bent. Jullie van goddelijk geslacht. Dat is het eerste wat Paulus aan de Atheners vertelt. Ze moeten gaan ontdekken: welk beeld heeft God van ons. Zolang de mens het beeld niet heeft gevonden, dat God van hem heeft, zolang blijft hij ergens naar op zoek. Het beeld dat God van de mens heeft is: Wij zijn van zijn geslacht. Wij zijn uit Hem en door Hem en tot Hem, en God is nu bezig om ons stap voor stap uit de tijden van onwetendheid vandaan te laten komen {Hand.17:30}. God is bezig om ons daar uit te leiden. Hij ziet die tijden van onwetendheid voorbij. God heeft al een beeld van ons. Het is Zijn schepping. Nu gaat het erom, dat je dat beeld, “dat geslacht” gaat ontdekken, dat God in ons gelegd heeft.

Adam

Eén van de eerste dingen die Adam doet, als hij gezondigd {zonde is “doel missen”} heeft, is dat hij zichzelf gaat verstoppen. En wat gaat God dan doen? God gaat door de hof wandelen, om Adam te vinden. Dan zegt God: “Adam, wat zijt gij? God spreekt hem aan op zijn oorspronkelijke naam: Adam, mens, dus op zijn identiteit vanuit de schepping. Hij wordt aangesproken op wat hij van huis-uit is, van huis-uit betekent: van God uit. Omdat God ons kent, zegt God: Nu ga Ik dat beeld, dat Ik in je gelegd heb, te voorschijn roepen. `Want wij zijn ook van zijn geslacht”.

1 comment on “Wij zijn ook van zijn geslacht”


  1. Marian says:

    Mooie benadering. zonde: doel missen, mooi en minder “beladen”… bij boeten zie ik ook: “netten boeten”, iets weer heel maken.
    geschapen naar Hun Evenbeeld (elohim?) blijft meer ruimte voor ook het vrouwelijke bieden; mannelijk EN vrouwelijk schiep hij hen. Ons allemaal. Voor mij verruiming van een soms iets te scherp “gesneden beeld”. Al maakt het uiteindelijk natuurlijk geen verschil meer…:-)

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010