Wat is nu de echte rol van het geloof

18-03-2014 door Martin Zender

In het christendom wordt ons verteld dat Jezus Christus onze Redder is. Zo is het toch? Men vertelt ons dat Jezus Christus ons gered heeft. Daarna vertellen ze ons echter dat we, om echt gered te worden, wij in Jezus Christus moeten geloven. Ik heb jullie net twee totaal verschillende tegengestelde zaken verteld. Ik vertelde jullie dat Jezus Christus jullie Redder is en ik vertelde jullie ook dat jullie in Jezus Christus moeten geloven om gered te worden.

1. Jezus is je Redder.
2. Jij moet in Jezus geloven om gered te worden.
Deze twee zaken zijn niet hetzelfde.

Laten we beginnen met een analyse van de eerste stelling: Jezus Christus is je Redder. Dit is een nauwkeurige beschrijving van wat er op het kruis heeft plaatsgevonden! Het presenteert zichzelf namelijk als een werk dat reeds volbracht is. Christus deed dit! Christus heeft dit tot stand gebracht! Je bent gered. Dit is ook de manier waarop het blijde nieuws in de eerste plaats aan de mensen wordt voorgesteld. Maar hoe zit het nu met die uitnodiging die je op al die evangelisatiebijeenkomsten hoort? Jij moet komen en je geloof belijden in Jezus Christus. Wat doet dit nu met dat eerste punt, dat het werk van Christus op het kruis als een volbracht, beëindigd werk tekent?  Het is ronduit een ontkenning daarvan! Men zegt daarmee dat jij Christus moet erkennen, dat jij Hem moet aannemen om gered te worden. Het houdt in dat alles wat Jezus Christus ook gedaan mag hebben, dat dit alles toch nog niet voldoende, niet goed genoeg was. Ondanks alles hangt het nog allemaal af van jouw beslissing om te geloven. Is dit nou wat jij gelooft? De christelijk belijdenis dat het kruis een volbracht werk is is een volkomen witwaspraktijk. Zodra je namelijk denkt dat het een volkomen werk van God is krijg je te horen wat jij zou moeten doen om gered te worden. Als de mensen die tegenwoordig op deze manier het blijde nieuws van het evangelie verkondigen geen volkomen huichelaars zijn, oftewel als ze consequent zouden zijn, dan zouden ze zeggen dat Jezus Christus niet je Redder is.
Ondanks alles wat Hij deed, ondanks dat Hij stierf voor de zonden van de wereld, ondanks dat Hij genageld werd aan het kruis ben je toch nog een zondaar die gedoemd is om naar de hel te gaan. Het kruis was niet genoeg.

De christelijke voorstelling van Christus werk op het kruis als een volbracht werk blijkt puur bedrog te zijn als de volgende uitspraak is: ‘Bekeer je of brandt voor eeuwig’.  Het vaststaand christelijk onderwijs, waarbij men dit onderwerp volkomen van zijn inhoud heeft beroofd, heeft van Christus een potentieel Redder gemaakt. De christelijke godsdienst zou haar boodschap eigenlijk consequent op de volgende manier moeten presenteren: ‘Jezus Christus heeft jullie niet gered!’ Het kruis was daar namelijk niet voldoende voor. Het is een potentiële Redder die de fundering heeft gelegd. Jezus Christus is dan niet langer de Redder, maar de fundamentlegger. Hij heeft dan de redding mogelijk gemaakt. Dit maakt van het kruis slecht één van de stappen op de weg naar de redding. En het is dan nog niet eens de allerbelangrijkste stap. Nee! De allerbelangrijkste stap vormt dan namelijk jouw beslissing. Welke plaats heeft geloof in deze gedachtegang? Geloof is een geschenk dat God ons gegeven heeft om ons bekend te maken met iets dat allang voor ons tot stand gebracht is. Een Redder zal redden. Een potentiële redder redt niemand.  Als de redding dan toch potentieel is, wat is dan hetgeen dat het echt maakt? Het kruis? Nee! Het enige dat het echt maakt is jouw beslissing. Als jouw geloof vereist is om gered te worden, als het kruis niet afdoend is en jouw geloof daartoe vereist is, dan is je geloof een werk geworden. Hoe kan je beweren dat jouw geloof vereist is om gered te worden en dat je het toch geen redding door werken noemt? Ik weet hoe je dat kan. Je kan een huichelaar zijn!

Wat mij redt is dat ik de bekwaamheid bezit om genoeg wiskracht op te roepen. Dat is wat me redt. Aan de ene kant heb je het kruis. Aan de andere kant mijn beslissing. Welke van die twee deed nu eigenlijk de klus?
Het kruis? Nee! De allerbelangrijkste stap zal binnen die gedachte jouw beslissing zijn.

Wat is nu de echte rol van het geloof?
Geloof is een geschenk dat ons door God is geschonken om iets te leren begrijpen. Door het geloof geloven we iets dat allang heeft plaats gevonden. Dat inzicht verandert alles. Mensen vragen me nogal eens: ‘Martin, wanneer ben jij gered?’ Ik ben 2000 jaar geleden gered.  ‘Je leefde toen nog niet eens! Hoe heb je toen die beslissing kunnen nemen?’ Dat heb ik toen ook niet gedaan. Ik ben door genade gered. Het verliep wel via geloof. Het is het geloof dat God mij vele, vele, vele jaren later pas gegeven heeft om mij vertrouwt te maken met het werk dat Christus allang voor mij tot stand heeft gebracht.  “Door genade zijn jullie gered, door het geloof, en dat niet uit jezelf: het is een gave van God; niet uit werken, opdat niemand zal roemen”{Efeze 2: 8-9}.

“Wij zijn tot het inzicht gekomen, dat één voor allen gestorven is. Dus zijn zij allen gestorven” {2 Corinthe 5: 15}. De gehele mensheid is 2000 jaar geleden door Christus op het kruis gered.  “De levende God, die een Redder is van alle mensen” {1 Timotheus 4: 10}.
Wanneer het geloof geschonken wordt, ontvang je het besef van de waarheid.

4 comments on “Wat is nu de echte rol van het geloof”

 1. Ik vroeg me (gisteren) af of ik later als ik sterf mijn ouders terug zal zien in de hemel. Mijn ouders geloofden niet, of anders gezegd. Ze geloofden het allemaal wel. Nu ik de onderste alineas lees verblijd ik mij omdat de Here Jezus 2000 jaar geleden ook voor hen stierf. Ik zit alleen nog met de vraag die vanuit Joh 3:16 binnen in mij oprijst. Dat redding er voor degenen is die gelooft. Ik zet dus mijn zoektocht voort.


 2. Jan Harmen says:

  Waarom zo moeilijk?
  Het (zogenoemde zaligmakende) geloof is niet anders dan het aannemen van Gods grote geschenk van de redding door de dood van Jezus Christus. Als je die redding niet aanneemt, dan is het dus je eigen keuze om niet gered te worden! Maar als je die redding wel aanneemt zeg je niet:”Ik ben gered doordat ik Gods geschenk heb aangenomen!” Dat zou pas onzin zijn.


 3. henk says:

  Waarom trekt God de een wel in het geloof en de ander niet? Dat is voor mij een grote vraag!!


 4. Jeroen Mulder says:

  Ben het er helemaal mee eens. Mooi artikel, een zegen. Dank.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

579311 bezoekers sinds 07-06-2010