Wij komen nooit van Hem af.

30-06-2021 door Dr. K.D. Goverts

Een nieuw spreekwoord: Al gaan de mensen nog zo snel, het evangelie achterhaalt hen wel. Achterhaald door het evan­­ge­lie. Dat is het geheim. Juist dat kruis werd een teken van verzoe­ning en het draagt 60– en 100-voudige vrucht.

Dat zegt Schulte Nordholt ook aan het eind van een ge­dicht:

   Wat zijt gij gaan zien om te aanschouwen?

   Daar hangt Hij aan een paal

   een Jood in de wind gehangen

   als een verkreukeld papier.

   Hij wordt door de ruimten geblazen

   verstuift in het avondrood.

   Als zaad dat gestrooid in de akker

   in het donker verloren gaat

   en in het licht wordt herboren

   60– en 100-voud.   (Schulte Nordholt)

Jezus gaat de dood in, Hij gaat aan het kruis; Hij gaat de nacht in, maar het wordt Pasen. Hij wordt in het licht herboren: 60– en 100-voud.

En dan zegt die laatste regel van het gedicht:

Want wij komen nooit van Hem af.

Dat is het hart van het evangelie; we komen nooit van Hem af. Dat is nu gerechtigheid. Zelfs wanneer een mens de hele zaak laat vallen en zegt: ik kan niet meer en ik zie het niet meer zitten, dan zegt God: maar Ik nog wel. Ik laat jou niet vallen. Anders zou het toch weer op die cirkelgang uitlo­pen. En Hij komt juist om die cirkel te doorbreken.

Anders wordt het weer: ja, als jij het goed doet – wie goed doet goed ont­moet.

En dat noem ik dan wel eens het ‘Sinterklaas-syndroom’; wie zoet is krijgt lek­­­kers, wie stout is de roe. En dat kun je dan prachtig uitrekenen. En dan zeg je, ja zo ligt dat dan. Maar dan zegt God: bij Ons ligt het anders; wij doen het anders. Wij hebben dat telraam niet. Wat God doet, past niet in een telraam, dat gaat alle berekeningen te boven.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583031 bezoekers sinds 07-06-2010