Want de burcht ligt verlaten

06-02-2013 door Dr. K.D. Goverts

“Want de burcht ligt verlaten, het rumoer der stad is in eenzaamheid veranderd. Ofel en Wachttoren zijn voor altijd tot spelonken geworden, een vreugde voor de wilde ezels, een weide voor de kudden, totdat over ons uitgestort wordt de Geest uit de hoge…”(Jesaja 32:14 en 15a)

Ofel is één van de heuvels van Jeruzalem en die Wachttoren – niet die van de Jehova’s Getuigen – komt waarschijnlijk uit Habakuk, waar Habakuk zegt: Ik wil gaan staan op mijn wachttoren. Het gaat hier dus om het punt van ballingschap en van de puinhopen van Jeruzalem. Het merkwaardige is nu, dat er in vers 14 staat ‘voor altijd’ en pal daar overheen staat in vers 15 ‘totdat’. Het is ‘voor altijd’, maar toch komt er een ‘totdat’. Spelonken voor altijd, letterlijk: “voor heel de eeuw”.

Ruach betekent in de eerste plaats “adem”, “wind”, “stormwind” en van daaruit gaat het ook betekenen geest. In dit vers staat: heilige Geest, zonder lidwoord. Het is eigenlijk adem van God. In de loop van de eeuwen is het denken in dit opzicht veel statischer geworden. Men gaat dan spreken van de Geest. De uitdrukking ‘Heilige Geest’ komt eigenlijk maar twee keer voor in de Tenach. Oorspronkelijk is dat allemaal wat meer fluctuerend, wat meer vloeiend. In het begin van Genesis staat er: “de Ruach Elohim, de Adem van God zweefde over de wateren..” (Genesis 1:2)

Het gevolg van die adem uit de hoge, zegt Jesaja 32:15, is dat de woestijn tot een gaarde wordt. De woestijn wordt een ‘Karmel’, dat is een ´boomgaard´. En de boomgaard wordt een woud. En dan komt het meest kenmerkende: “dan woont het recht in de woestijn en de gerechtigheid verblijft in de gaarde…”(Jesaja 32:16)

Het kenmerk van de adem van God is dus dat, waar die adem komt, er dingen tot hun recht komen, rechtgezet worden, mensen tot hun recht komen. Waar de adem van God komt, worden zaken op orde gesteld.

 

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

579757 bezoekers sinds 07-06-2010