Waarheid is een relatiebegrip

31-10-2012 door Joop Neven

“Waarheid” is in het Grieks aleitha, wat eigenlijk betekent: “onverborgenheid” {a = niet, leithea = verborgenheid}. Dat betekent dus dat de verberging verdwijnt. In het Hebreeuws zit daar het woord “emat” achter, wat “waarachtigheid, trouw” betekent. Als je het woord emet  bekijkt, dan zie je dat het is opgebouwd uit drie Hebreeuwse letters. Het begint mat een “alef” en het eindigt met een “ taw”. Het is net alsof dat woord op zich het hele alfabet omvat. Het begint bij de eerste en het eindigt bij de 22e letter. Of, in getalswaarde uitgedrukt, het begint bij 1 en het eindigt bij 400. De laatste letter {taw} wordt ook gezien als de letter van de toekomst, van de tijd. Dus “waarheid” omvat het begin, de oorsprong, de oorspronkelijke eenheid en het eindigt bij de toekomst die van God is. Dus uiteindelijk wordt de tijd omsloten door de trouw, door de waarheid van God. Dus “waarheid” is wezen van huis uit een relatiebegrip. Het is het één worden met God. Dat geldt dus voor kol adam, voor alle mens. Het Woord der waarheid is de evangelieboodschap. Die draagt vrucht omdat zij van God afkomstig is. Hij is de Eerste, de “alef” en Hij is de laatste, de ´taw”. Meestal zeggen we dan: “Hij is de alfa en de omega”. De Waarheid keert niet ledig tot Hem weder, maar het volbrengt waartoe Hij het zendt. “alzo zal mijn woord, dat uit mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren” {Jes.55:11}.

Paulus

De apostel Paulus spreekt over het woord der  waarheid, het goede nieuws voor de volken omschrijft Paulus als `de genade Gods”. Genade die van God afkomstig is. Alles komt uit het geloof van God! Hoe beter we op de hoogte zijn van wat God ons in Christus heeft geschonken, des te meer zullen we overvloeien van blijdschap en dankbaarheid jegens Hem. Wie onbevangen de woorden van God indrinkt, komt onder de indruk van de ongelofelijke rijdom van dat Woord. Dan smelt elke angst voor God weg, want hoe kun je angst hebben voor iemand die verklaart dat Hij Liefde is?

Waarheid, omvat het verleden, heden en toekomst.

1 comment on “Waarheid is een relatiebegrip”


 1. Wim vd Toorn says:

  Beste Joop,
  En als je de ‘Alef’van het woord ’emet’ afhaald,
  dan hou je ‘meth’ over en dat betekend ‘dood’
  Dus de waarheid is dat je alles aan God moet
  verbinden.
  Dat is ook wat Paulus doet, die zegt dat ‘God zal worden alles en in allen’.
  Als je dat niet ziet hou je de ‘dood’ over.

  vr gr Wim

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010