Volken zonder vader

20-01-2014 door Dr. K.D. Goverts

“Hij zal een wilde ezel van een mens zijn; zijn hand zal tegen allen zijn en de hand van allen tegen hem, en hij zal ten aanschouwen van al zijn broeders wonen” {Gen. 16 vers 12}.

Het gaat in deze tekst over Ismaël. Hij zal opgroeien als tiener zonder vader. Hij heeft nog wel een moeder, Hagar, maar hij heeft geen vader meer. Is dat niet ten diepste de nood van alles tot op vandaag wat Ismaël heet. Iemand zei eens: lees het maar na in de Koran. Er staat nergens, dat God zegt: “Ik ben je vader”. Ze hebben geen Vader, want ze zijn weggejaagd. Zou daar niet uiteindelijk de pijn vandaan komen. Zou daar ook niet het antwoord zijn; ze wachten op een Vader. Want wat gebeurt er in onze maatschappij, je ziet dat vandaag in het klein en in het groot: als tieners moeten opgroeien zonder vader, juist in kritieke leeftijd, geeft dat dikwijls moeilijkheden. Er komt nog een punt bij. Ismaël werd besneden toen hij dertien was. Precies op die kritieke leeftijd, uitgerekend dán vindt de besnijdenis plaats en vlak daarna krijgt hij te horen: “En nu wegwezen” Als je geen vader hebt, wat doe je dan? Dan wordt je vanzelf een wilde ezel. Dan trek je rond door de woestijn van het leven en door de woestijn van de volkeren. Volken zonder vader; daar zie je de oorzaak van de pijn. Uiteindelijk kunnen ze daarom ook maar één conclusie trekken. “God heeft geen zoon”. Maar de diepste pijn is dat ze geen vader hebben. Daarom kunnen ze de éénheid niet vinden. Daarom wachten ze ten diepste op het vaderhuis, tot op de huidige dag. Er ligt voor Ismaël {betekent: God hoort} nog een geweldige belofte, namelijk, dat “hij ten aanschouwen van al zijn broeders zal wonen” {Gen. 16 vers 12}.

“Rahab en Babel vermeld Ik als degenen die Mij kennen;

zie, Filistea en Tyrus met Ethiopië:

deze is daar geboren. Ja, van Sion wordt gezegd.

Ieder van hen is in haar geboren,

Hij, de Allerhoogste, bevestigt haar.

De Here telt bij het opschrijven der volken.

Deze is daar geboren.

En zij zingen bij de reidans:

Al mijn bronnen zijn in u!

Psalm 87 vers 4-7

1 comment on “Volken zonder vader”


  1. maatje Langbroek says:

    vraag:klaas Goverts heeft zijn email adres aan me gegeven, maar deze werkt niet weer. Is er een ander email adres beschikbaar, zodat ik mijn vragen weer aan hem kan doormailen? Hartelijke groet en alvast bedankt! Ik mijnheer Goverts van Nieuw Lekkerland, en van Koinonia, boek ”in perspectief”. Heb over het email adres persoonlijk contact gehad.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583229 bezoekers sinds 07-06-2010