Rechterarm en linkerarm

31-01-2013 door Dr. K.D. Goverts

In het Hooglied zingt de bruid:

“Zijn linkerarm is onder mijn hoofd en zijn rechterarm omvangt mij!” {Hooglied.2:6}.

“Zijn linkerarm is onder mijn hoofd en zijn rechterarm omvangt mij” {Hooglied.8:3}.

Vaak wordt er gesproken over de rechterhand des Heren. God doet dus dingen met zijn rechterhand, maar ook met zijn linkerhand. Vanouds werd er ook tegen kinderen gezegd, als ze iemand een hand gaven, dat ze dat met de rechterhand moesten doen. Op school moesten de kin­de­ren perse met hun rechterhand schrijven. De rechterhand des Heren doet krachtige daden. En zijn linkerhand dan? Er is een uitspraak, waarschijnlijk van Goethe, die luidt: “Der kleine Finger seiner Linkerhand wird All genannt”. “De pink van Gods linkerhand wordt genoemd: het al”.

Daar zit toch iets heel ontroerends in. Als je kijkt naar Gods rechter­hand, dan verslaat hij daarmee zijn vijanden. “De rechterhand des HEREN verhoogt, de rechterhand des HEREN doet krachtige daden!” {Ps.118:16}.

Maar doet God ook nog iets met zijn linkerhand? Maar die kleinste vin­ger, de pink van God, is het heelal. Zo groot is Hij, zo ver reikt zijn Ma­jes­teit. Zoals bij een pianist zelfs de pink van zijn linkerhand ook nog mee gaat doen. Wat God met zijn handen doet, is altijd groter dan je zou durven verwachten. Zo is God altijd nog majesteitelijker en groter dan wij ons kunnen voorstellen.

Zegenen met gekruiste handen

“Toen strekte Israël zijn rechterhand uit en legde die op het hoofd van Efraïm, hoewel hij de jongste was, en zijn linkerhand op het hoofd van Manasse; hij leg­de zijn handen kruiselings, ofschoon Manasse de eerstgeborene was” {Gen.48:14}. Jakob zegent op zijn sterfbed de twee zonen van Jozef, waarbij hij zijn handen gaat kruisen. Met gekruiste handen gaat hij zegenen. Daarmee is Jakob eigenlijk een beeld van God en ook een beeld van de Messias. Ook de Messias zegent met gekruiste handen, Hij zegent vanaf het kruis.

Het woord dat gebruikt wordt voor kruisen, voor kruiselings, is met een sin. Dat is het woord sakal. Het woord sakal betekent meestal: in­zicht hebben. Een tweede betekenis van het woord sakal is kruisen, krui­­selings neerleggen. Maar misschien is het wel dezelfde woordstam. Mis­schien kun je wel zeggen: wat Jakob daar deed was met inzicht zege­nen.

Jakob wist wat hij deed. Toen Isaak zijn jongste zegende vóór zijn oud­ste, deed hij dat per ongeluk. Maar toen Jakob de zonen omwisselde, deed hij het met inzicht. En als God omwisselt, doet Hij dat ook met in­zicht, Hij weet wat Hij doet. Als Gods kruiselings zegent, legt Hij mis­schien zijn linkerhand op de Messias en zijn rechterhand op ons. En dan kan dat ook nog de zegen zijn. Jozef zegt: niet alzo, mijn vader. Hij wil het nog rechtzetten. Maar Jakob zegt: laat mij maar geworden, ik weet wat ik doe.

 

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583230 bezoekers sinds 07-06-2010