Ontspannen nieuw jaar

02-12-2011 door Maaike Neven

Begin van 2012. Op facebook overheerst de euforie. Over het fantastische uiteinde. Over het geweldige begin met kater en twee dagen oude oliebollen. Een nieuw jaar, een nieuw begin, we vinden het allemaal helemaal het einde. Tot een aantal jaar geleden vond ik 1 januari de meest depressieve dag van het jaar. Waarom precies weet ik niet. Maar op de ochtend, of eigenlijk meestal de middag, werd ik wakker met een gevoel wat mooi zou zijn als het melancholie was, maar op het begin van het jaar doorslaat naar neerslachtigheid. Duurt niet lang. Hooguit een paar uur. Toch is het er. Diep geworteld in mijn puurste emoties. Maar dat zet je niet op facebook.

Dit jaar werd ik vrolijk wakker. De gedachte aan morgen weer werken verdringend. Want dan begint het gewone leven weer. Waarin we zoveel dingen vergeten. Waarin we met een steeds nauwere blik naar wereld om ons heen kijken. Mijn blik word vaak vernauwd door werk. Ik vergeet dat de wereld zo mooi is, dat er bergen zijn die beklommen moeten worden, dat er culturen zijn die ik wil leren kennen, dat er boeken zijn die inspireren, dat elke avond in het theater verrijkende voorstellingen worden gespeeld. In plaats daarvan val ik vanaf werkdag één in een tunnelvisie die gevormd wordt door mijn to do list. “Ik doe niet aan stress,” hoorde ik iemand zeker tien jaar geleden zeggen. Heb ik altijd een mooie uitspraak gevonden die ik nooit vergeten ben. Mooi en op moment van horen met name logisch.

Nu ligt dat anders. Nu voel ik af en toe iets waarvan ik sterk de neiging heb te denken dat het stress is. Hoe heeft het zover kunnen komen dat ik me door zoiets nutteloos laat overvallen? Op naar een nieuw jaar. Met spanning. Dat is goed. Maar zonder stress.

Morgen faal ik vast.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583227 bezoekers sinds 07-06-2010