Neem toch mijn zegen

05-06-2011 door Dr. K.D. Goverts

“Neem toch mijn geschenk, dat u gebracht werd, want God is mij genadig geweest” {Gen.33:11}.

Hier een wonderlijke tekst uit Genesis 33 vers 11. En daar heeft de NBG-vertaling , de plank dusdanig misgeslagen, dat de hele tekst niet meer uit de verf komt. De NBG vertaling vertaalt dan: “Neem toch mijn geschenk, dat u gebracht werd, want God is mij genadig geweest en ik heb alles”.  Neem toch mijn geschenk. Weet je wat er letterlijk staat? Er staat in het Hebreeuws het woord berakhah. En dat woord berakhah betekent “zegen”. Weet je wat Jakob op dat moment tegen Esau zegt: “neem toch mijn zegen”. Neem toch mijn zegen, want ik heb alles.

Zie je dat er wat veranderd is? Twintig jaar eerder nam hij de zegen en hij zorgde dat hij als eerste bij vader Isaak kwam om als eerste die zegen in te palmen. Esau viste achter het net. Hij nam de zegen. Nu zegt hij tegen Esau: neem mijn zegen maar. Jij mag hem hebben. Als je dan op dat moment dat woord “zegen” gaat vertalen met geschenk, dan blijft er niets meer over van de hele tekst. Neem toch mijn geschenk nee! Neem toch mijn zegen, want ik heb alles. De mens die alles heeft. Zie je het verschil: Esau zegt ik heb veel. Maar Jakob zegt: ik heb alles. En iemand die alles heeft, hoeft niet meer op zijn strepen te staan. Die hoeft niet meer te vechten voor zijn rechten. Ik heb alles. Neem mijn zegen maar. Dit is het meest royale wat je kunt denken. Jij mag de zegen hebben, Esau. Neem maar!

Het geschenk is dus geworden tot een zegen. Dat gaat veel dieper. Jakob is in Pniël gezegend en nu wordt hij tot zegen voor zijn broeder. Dat is ook de belofte. In hèm zullen allen gezegend worden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010