Liefde – ahawaah

07-05-2015 door Joop Neven

Het Hebreeuwse woord voor “liefde”is “ahawaah”: אהבה De totale getalswaarde hiervan is 13 {1+5+2+5}. De Bijbel leert, dat God liefde is: “Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde”{1Joh.4 vers 8}, en “En wij hebben de liefde onderkend en geloofd, die God jegens ons heeft. God is liefde, en wie in de liefde blijft, blijft in God en God blijft in hem”{1Joh.4 vers 16}.

Het Hebreeuwse woord voor “één” is  “echad” אחד De totale getalswaarde hiervan is ook 13 { 1+8+4}. “Eén” of “echad” wijst op de “de totaal Andere”, namelijk het Hoofd van de schepping. “echad”, אחד  de 1 {alef} wijst op God Zelf, de 8 {cheeth} wijst op de Eeuwige en de 4 {daleth} wijst op het zichtbare. M.a.w.: God , de Eeuwige, drukt Zich in het zichtbare uit.

Overeenkomst tussen “echad” en ahawaah”

God is: Eén; Hebreeuws: “echad”= 13

God is: Liefde; Hebreeuws: “ahawaah” = 13

“Liefde “ kan omschreven worden als “het vermogen tot eenwording”. Bovendien kan “ahawaah” nog opgevat worden als de 1{nl. God}, die 5 {nl. genade} geeft. “Genade geven” is een uitdrukking van liefde. De liefde van God wordt in Zijn Zoon uitgedrukt, zie Romeinen 5 vers 8; “God echter bewijst zijn liefde jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is”.

Door op God te vertrouwen, door Zijn Liefde te accepteren, wordt de mens één met God. De liefde brengt alles onder dak. De N.B.G – vertaling zegt in 1 Kor.13 vers 7: “Alles bedekt zij….”. Maar letterlijk staat er: “de liefde brengt alles onder dak”. Dat is de “ahawaah”, de Goddelijke liefde. Hiermee zie je dat de liefde niet te delen is, de liefde is één, “de grotere van deze is de liefde”. {1Kor.13 vers 13}. In die Liefde, in die “eenwording” wordt al het verlorene weer tot zijn bestemming gebracht. ” opdat God zij alles in allen” {1Kor.15 vers 28}.

3 comments on “Liefde – ahawaah”


 1. Wim vd Toorn says:

  Hallo Joop .
  Je schrijft,

  God is: Eén; Hebreeuws: “echad”= 13

  God is: Liefde; Hebreeuws: “ahawaah” = 13

  En tel de getallen van deze woorden bijelkaar op.
  Dat is 26 en is de Naam van God J H W H
  10-5-6-5= 26
  En dat is het Hart van Vader,er kan niets verkeerd gaan.

  vr gr Wim


 2. jojo says:

  Heerlijk om zo’n uitleg te lezen. Hoe goed is het om in te kunnen zien, dat God alleen de liefde is. Niet te scheiden.


 3. Olga schep says:

  Wat een rijkdom diepgang en geweldig uitgelegd dit gegeven dank je wel Joop

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Hoe ver kan liefde gaan?

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Intussen zijn er weer militairen en burgers omgekomen in de Russische / Oekraïense oorlog. “Dit nooit weer” is weer niet gelukt. De vraag dringt hier en daar op of God Poetin zal straffen […]

601656 bezoekers sinds 07-06-2010