Koopzondag

28-12-2013 door Joop Neven

zondagDoor mijn werkzaamheden krijg ik steeds meer te maken met het fenomeen “koopzondag”. Door een wetswijziging van de Winkeltijdenwet ligt de verantwoordelijkheid voor winkelopenstelling op zondag bij de gemeenten. Door het schrappen van de toerismebepaling krijgen gemeenten de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen voor het verbod op winkelopenstelling op zon- en/of feestdagen. Men wijst op het belang van de werkgelegenheid, en keuzevrijheid, juist in deze tijd een heel sterk argument. “Bovendien vinden veel mensen een dagje gezellig winkelen ook zondagsrust” aldus een liberaal Kamerlid.

“Zondagsrust”, een woord dat ouderwets klinkt. Vanuit mijn opvoeding ben ik groot gebracht het “houden van de zondag”. Eén dag van afzondering. De herinneringen zijn wat mij betreft niet zo positief, kort gezegd, we mochten die dag geen activiteiten uitvoeren, welke dan ook. Toch denk ik nu, mijn ouders hadden het goede met ons voor, om ons te leren om één dag in de week de zinnen eens even op iets anders te zetten.  Zij beleefde die dag van afzondering  met respect voor de Schepper. Toewijding aan Hem die hemel een aarde voltooien zal. Want laten we eerlijk zijn, ligt onze vrijheid en geluk nu in het feit dat we de keuze hebben om op een willekeurige zondag te gaan winkelen?

Sjabbat

Het woord “sjabbat” leert, dat in het Hebreeuws in iedere geval, niet zozeer verwijst naar een verbod, maar eerder naar “verzadiging”{sjeba} en naar zeven {sheba}. Sjabbat viert de verzadiging op de zevende dag. De sjabbat is voor de dag van stilstand, van het idee dat het goed is, het is de dag die vervuld is. De sjabbat is niet zozeer een verbod op werken, maar veeleer als een ontspanning, een viering om het leven in relatie te brengen met de oorsprong, met de kern, met de eenheid met God. Op die dag vier je dat je niet iets verder hoeft te ontwikkelen, geen resultaat hoeft te bereiken, niet gedreven wordt door het nuttige of efficiënte. Op sjabbat beleef je dat de weg van het leven al vervuld is. Werken veronderstelt verder te willen of te moeten komen, ontwikkeling, meer willen hebben, in mijn geval, nog meer verkoop, nog meer resultaten halen. “Meer” is niet genoeg. Maar de sjabbat staat voor: voldoende zijn, het besef dat het goed is, niets te moeten, niet te hoeven telefoneren, niets te hoeven verkopen of……. “Sjabbat”, zo’n  rustdag is goed voor ieder mens, gelovig of nietgelovig.

Ook ik word meegesleept door de 24 uurs economie, en ontkom niet aan het fenomeen “koopzondag”. Soms vraag ik me af, is dit de winst van 2013? De gedachte die mijn ouders hadden over, “het houden van de zondag”, was zo gek nog niet. Mooi dat ik van hen geleerd heb om een dag van afzondering te houden, welke dag dan ook.

 

1 comment on “Koopzondag”


  1. henk says:

    Een wedergeboren mens leeft in de rust van God.
    De zevende periode bedoeld van God om Zijn werk tot ontwikkeling te laten komen. We hebben een sabbatrust in de hemel. Het gaat bij de God (altijd)om het onzichtbare.
    Elke onzichtbare dag is een sabbat, de rust van Christus. De zogenaamde zondagsrust (op aarde) maakt geen vrije Kinderen Gods maar is voor velen een te zwaar juk.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Hoe ver kan liefde gaan?

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Intussen zijn er weer militairen en burgers omgekomen in de Russische / Oekraïense oorlog. “Dit nooit weer” is weer niet gelukt. De vraag dringt hier en daar op of God Poetin zal straffen […]

601657 bezoekers sinds 07-06-2010