Jaartelling

30-05-2010 door Maaike Neven

De wereldgeschiedenis kan er weer een jaar bijschrijven. Een jaar als vele andere; het kabinet is gevallen, er zijn mensen vermoord, mensen getrouwd, natuurrampen deden zich voor, er zijn mooie liedjes geschreven, er is veel onzin verteld, studenten zijn geslaagd, werknemers hebben hun baan verloren, de bijbel is bestudeerd, de armoede is niet bestreden, baby’s zagen het levenslicht en de leugen regeert met meer macht dan wij misschien ook maar kunnen vermoeden. Komend jaar zal het niet anders zijn. Er zullen mensen worden vermoord, mensen gaan trouwen, natuurrampen zullen zich voor doen (of het kabinet zal vallen, is nog even afwachten), enz. Zo schijnt de wereld in elkaar te zitten. Het is zoals het is. En niet anders. Geluk overkomt je. Of niet. Misschien is dat het, misschien wordt het je specifiek gegeven. Ik weet het niet.

De Van Dale heeft de volgende definitie van het woord ‘geluk’: gunstige loop van de omstandigheden en aangename toestand waarin men zijn wensen bevredigd ziet en vrede heeft met zich zelf en zijn omgeving. Naar mijn bescheiden mening is dit nogal een vreemde definitie. Zeker het stukje dat spreekt over een toestand waarin men zijn wensen bevredigd ziet. Volgens mij heeft geluk weinig te maken met het in vervulling gaan van wensen, maar alles met het laatste stukje; vrede hebben met jezelf en je omgeving. Als je alleen gelukkig kan zijn als je wensen in vervulling gaan, dan kunnen we het gelukkig nieuwjaar wensen ook wel achterwege laten. Hoe kun je anders mensen geluk wensen die verkeren in uitermate ongelukkige omstandigheden?

Voor mij was 2006 een mooi jaar. Maar ja, hier spreekt dan ook iemand die leeft met de gedachte ‘Hoe komt het dat het leven naar mij lacht?’ De jaarwisseling is dikwijls een moment van achterom en vooruit kijken. Zo terugkijkend zou ik, in al die rumoer van geluk en ongeluk, best willen weten welke stap(pen) de Heer in Zijn plan heeft doorlopen in 2006. Hoewel ik mijn twijfels heb of God dezelfde kalender als wij hanteert.

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

582897 bezoekers sinds 07-06-2010