In het zweet des aanschijns

03-03-2011 door Maaike Neven

Eerst was er in ‘in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen’. En werkte we op het land, in de brandende zon. Urenlang voorovergebogen in een allesbehalve ergonomische houding. Al het werk deden we met de hand, machines moesten nog uitgevonden worden. Werken en slapen, zodat de tarwen groeiden en de monden gevuld konden worden. Tijd om ‘s avonds naar de sportschool te gaan was er niet. De behoefte evenmin, want op het land werd het lichaam al uitgeput. Een 40-urige werkweek was er niet, vakantie was er niet. Alleen het zware werk voor brood op de plank.

Vervolgens verzonnen we kantoorgebouwen en arbeidsvoorwaarden. Als het regende zaten we droog. Kregen we last van onze rug, zorgden we voor een verstelbare bureaustoel. We kregen les in tiltechnieken; door de knieen, niet vanuit de rug. Bij zere vingers van het schrijven verzonnen we de computer. Om de paar uur was er pauze en 40 uur werken was meer dan genoeg. Als het koud was zetten we de verwarming wat hoger, voor de warmte verzonnen we de airco. Hiermee leken we God te slim af te zijn. Niets geen in het zweet des aanschijns. 

Waar is het toch misgegaan? Want ondanks al onze slimme maatregelen is rust nog ver te zoeken. In plaats van thuiskomen met een zere rug, komen we nu thuis met een hoofd vol zorgen. In plaats van ontspannen plaats te nemen op onze verstelbare bureaustoel, werken we nog steeds niet ergonomisch. Maar zitten we verkrampt achter onze computer. Staan we ongeduldig en geïrriteerd in de file en blijkt 40 uur werken toch te weinig. Het brood ligt op de plank. Dat wel. We hebben een dak boven ons hoofd. Dat ook. Maar het is niet genoeg. We moeten verder; hogerop, meer macht en meer geld.

Ondanks de airco zweten we ons nog altijd kapot.

3 comments on “In het zweet des aanschijns”


 1. jan says:

  goed stuk, alleen struikel ik over de laatste zin:

  “Maar het is niet genoeg. We moeten verder; hogerop, meer macht en meer geld.”

  deze zin doet geen recht aan het stuk. ik geloof dat er een nieuwe generatie is, die niet zo belust is op meer, meer, meer maar zich in het zweet moet werken om de vaste lasten te betalen. Je moet tegenwoordig een halve week werken alleen al voor de huur. Dus het blijft inderdaad zweten en werken maar niet om meer en meer te krijgen.


 2. wilbert vreuls says:

  mooi stuk.
  Het geeft een beetje weer hoe ik me voel.
  Vroeger moesten de mensen harder werken en hadden ze minder, maar waren volgens mij wel een stuk gelukkiger.Ondanks dat we in een vrij land wonen voel ik me steeds meer een gevangene, een slaaf van het systeem, van het kapitalisme en de massaconsumptie. de mens is een moderne melkkoe geworden van een kleine elite.

 3. […] de website Wereldgeschiedenis.com vond ik onderstaand artikel over werken in het zweet des aanschijns vroeger en nu: In het zweet […]

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

576117 bezoekers sinds 07-06-2010