Ik gelijk

03-11-2013 door Joop Neven

De naam David betekent “de geliefde”. Het leven van David is vol ontbering, vol leed, vervolging, misdrijven. Maar David beleeft dat alles als van God komend en hij weet: van God kan alleen iets goeds komen. De Vader, de Schepper, de uit liefde scheppende, zal zijn kinderen toch niets kwaads aandoen. Hij ziet Gods hand in zijn lot en beschouwt zichzelf als de meest geliefde. En het is een vreugde om te ontdekken hoe de liefde het grote geschenk, de eigenlijke nieuwe zin van ons leven is.

God en mens

Mens, Adam betekent eigenlijk taalkundig “ik gelijk”. Ik gelijk, op wie? God noemt de mens “ik gelijk”. En de mens noemt zich dienovereenkomstig Adam, “ik gelijk”. “Want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enige van uw dichters hebben gezegd: Want wij zijn ook van zijn geslacht”{Hand17:28}. De Schepper en degenen die tegenover Hem staat. Tegenstelling en toch gelijk. Zo ontmoeten God en de mens elkaar. In Zijn liefde. Laten we “aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees”{Rom.1:3} de naam “De Geliefde”,  Christus Jezus, liefhebben. Liefde, het geheim van het leven. Liefde, het geheim van God, het geheim van Zijn Naam. Dat is de zin van het leven. Een zin die de vervulling van alle hoop inhoudt; een zin die dat alles kan zijn omdat liefde aan het begin staat. Wat zit er veel in deze Naam, “De Geliefde”. Hij die de dood teniet gedaan heeft, doordat hij de opstanding tot werkelijkheid gemaakt heeft. Hij is degene die was, die is, en die zijn zal. Hij is het die het ergste, het leed van de dood vernietigd heeft. Wij zijn in Christus een nieuwe schepping. Wij zijn daadwerkelijk al voor de wereld van de wetmatigheid uit de dood opgestaan en nieuw leven ontvangen.  Ik ben de weg, de waarheid en het leven”{Joh.14:6}. Alleen op beide benen kan men die weg gaan. Tweeheid, dualiteit, daarop wijst ook het woord voor “leven”, chajim. De –ajim uitgang duidt steeds op dualiteit, maar uiteindelijke zal het zijn: één Here, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die is boven allen en door allen en in allen´{Efe.4:5}. ABBA, Vader, van 1-2-2-1. Wat we horen, hoeven niet te begrijpen. Het zal wel, zoals de tarwekorrel, het duister van ons geheim binnengaan en daar zal het ontkiemen en vrucht dragen. God en Zijn schepping horen bij elkaar. De namen van God en onze namen brengen grote vreugde. God noemt ons Adam, “Ik gelijk”.

1 comment on “Ik gelijk”


 1. W v d Toorn says:

  Beste Joop,
  Geweldig, om te ont-dekken dat de dubbelheid
  van de schepping er is, om door de ‘LIEFDE'”die
  niet geschapen is” weer één te worden.

  En dit alles door de ZOON DER LIEFDE JEZUS CHRISTUS.

  Hartelijke Groet Wim

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

576376 bezoekers sinds 07-06-2010