Het woord “Thora”

27-01-2011 door Joop Neven

Het woord Thorah, wat door theologen vaak of bijna altijd met ‘wet’ wordt vertaald, heeft helemaal niets met ‘wet’ te maken. Thorah is “leer”, “onderwijzing”, “zwanger worden”. De getalswaarde is 400-6-200-5, en heeft met je gedrag verder niets van doen. Thorah kunnen we ook in verband brengen met ‘bezwangeren”, “zwanger maken”, “bevruchten’, het heeft dezelfde stam.

Een paar voorbeelden: Moreh hr,Am betekent “leraar” getalswaarde 40-6-200-5, en heeft te maken met Thorah. Dit komt van het begrip dat we kennen als ‘leren’. Moreh is een leraar, iemand die les geeft. Een Moreh is meer een leraar die iets doorgeeft, vertelt, onderwijst in de zin van dat hij iets van een hoger niveau naar jou toebrengt. Daarom heeft Thorah, dat daar ook vandaan komt, te maken met iets dat uit een andere wereld komt naar deze. Het is een onderwijzing, een lesgeving, zoals een vader aan een kind les geeft.

Het “onderwijzen” als zodanig is horoöh ha’r’Ah betekent “onderwijzen” 5-6-200-1-5. Met opzet is dit zo geschreven, omdat herojon !Ayr’he zwanger zijn, zwangerschap 5-200-10-6-50, is. Het laat in de samenstelling van dit woord al zien, hoe het ritme, de structuur van de duur van de zwangerschap in dagen zich uitdrukt, namelijk herojon !Ayr’he zwanger zijn, zwangerschap 5-200-10-6-50, geeft in letterwaarde het getal 271 en dat zijn de dagen van de zwangerschap. Maar horoöh ha’r’Ah onderwijzen 5-6-200-1-5, en herojon !Ayr’he zwanger zijn, zwangerschap, hebben – los van de klank – datzelfde in zich. In het lesgeven, onderwijzen zit, dat er zwangerschap gaat ontstaan. Er wordt een “zera” r;z zaad 7-200-70, in gelegd, dat van buiten komt, opdat het naar buiten kome, opdat het vrucht zal worden en zal groeien. Men spreekt wel eens van een geesteskind, van zichzelf dan. Het is een ander iets geven wat bij die ander gaat groeien. Behalve als iemand onvruchtbaar is en zegt: ‘ik geef er niets om, het gaat me niet aan, ik kan er niets mee.’ Maar het is iets wat opgenomen wordt, in de zin van, het komt vandaar en ik zal het ook verder dragen en het zal bij mij verder groeien en tot iets worden. Dan is het moreh hr,Am leraar 40-6-200-5, en ook Thorah hr’AT leer, Onderwijzing, Zwanger worden. Het lesgeven is eigenlijk, in de ander iets leggen, opdat het groeit, opdat het iets kan worden. Moreh hr,Am leraar, eindigt op He h, 5, elk woord, dat hierop eindigt, is een mannelijk woord en elk woord dat eindigt op Ho h’ 5, is altijd een vrouwelijk woord.

Het Hebreeuwse denken heeft zo veel in zich, dat ik wel eens denk, zijn we niet veel kwijt geraakt, door onze dogma’s en systemen.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

585690 bezoekers sinds 07-06-2010