Het heelal ondersteboven

09-10-2011 door Dr. K.D. Goverts

De Joden stelden zich voor, dat hier, onder het Tempelaltaar van Je­ru­zalem, het vergoten plengoffer heel het heelal ondersteboven zette door zijn schok­ken­de werking; zowel de onderwereld als de hemelen. Het klimaat zou er ge­heel van omslaan.

Het offer van Jezus’ bloed heeft inderdaad de onderwereld en de he­me­len be­wo­gen. Toen kwam de grote ommekeer. Er ligt in die uitgieting van het le­ven­brengend water onder het al­taar een symboliek van grote dimensie.

Op de plaats van het brandofferaltaar staat nu de Mohammedaanse Rots­koe­pel. Binnengekomen ziet men een reusachtige steen. De Mo­hammedanen zeg­gen, zonder de draagwijdte van hun woorden te be­seffen: ‘Dit is de steen, die de mond van de afgrond afsluit’. En ook: ‘Op de zuil, die deze steen onder­steunt, rust de ganse wereld’.

We denken dan aan Psalm 118, de Psalm die ook op het Loof­hut­ten­feest zo’n grote plaats innam: de steen die de bouwlieden versmaad hebben, is tot een hoeksteen geworden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010