Het getal 17

16-12-2013 door Joop Neven

“De volgende morgen vroeg nam Abraham brood en een zak water, en gaf het aan Hagar, dat leggende op haar schouder, alsook het kind, en hij zond haar weg; daarop ging zij heen en dwaalde door de woestijn van Berseba”{Gen.21:14}.

We vergeten wel eens dat de naam Ismaël “God hoort” betekent. Hij is dus niet zo eenvoudig af te wijzen. Hij wordt in Gen.16:11-12 “een wilde ezel” genoemd. Het is een wonderlijk tekst, het begint met “horen” {Ismaël betekent: God hoort} maar het eindigt met “zien”, want “hij zal ten aanschouwen van al zijn broederen wonen”{Gen.16:12}. Schitterend verwoordt in Psalm 133 vers 1“Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het, als broeders ook tezamen wonen” . Het einde van Ismaël zal tow, zal goed zijn.

Het getal 17

Ismaël wordt met zijn moeder weggestuurd. Hij is dan in zijn 17e jaar. In zijn 13e jaar had de besnijdenis plaats gevonden, in zijn 14e jaar wordt Izaäk geboren. Die is 3 jaar bij zijn moeder, dan is Ismaël dus al 17 jaar. Merkwaardig: in het 17e jaar wordt Ismaël weggestuurd. In de 17e eeuw komt er een zondvloed en wordt er een wereld weggestuurd. Jozef wordt als hij 17 is verkocht, Mozes moet als hij 17 is vluchten uit Egypte. Met het  getal “17” is iets bijzonders aan de hand.

Tow

Het Hebreeuwse woord voor “goed” is tow, getalswaarde 9-6-2 samen 17. Het wil zeggen, met 17 is er een einde, telkens als in het scheppingverhaal gezegd wordt:  “en God zag dat het goed was” aan het eind van de eerste dag, de tweede dag enz, dit betekent; het was “17”. Het einde is goed. Er is een doel bereikt en dit wordt “goed “ genoemd. Elk einde heeft dit, het is uiteindelijk goed. God wist waar aan Hij begonnen was, en God weet waar Hij eindigt, namelijk de uiteindelijke thuiskomt van heel de schepping.

En God zag dat het goed was.

1 comment on “Het getal 17”


  1. henk says:

    Hallo, is het getal 17 ook niet het Opstandings getal? En is 13 ook niet een Gods getal??

    Mvg. H.L.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

579311 bezoekers sinds 07-06-2010