Hem heeft God voorgesteld als Zoenmiddel

15-11-2011 door Dr. K.D. Goverts

Hem heeft God voorgesteld als ZOENMIDDEL door het geloof in zijn bloed, om zijn rechtvaardigheid te tonen. – Rom.3:25

Door dat woord ‘voorgesteld’ zou je op het eerste gezicht eventueel kun­nen den­ken, dat God een voorstel doet aan de tegenpartij. Maar, als je na­gaat hoe dat woord in het Nieuwe Testament over het alge­meen ge­bruikt wordt, dan krijg je toch wel een heel ander beeld. In dat woord ‘voor’ zit het begrip open. Dus je zou kunnen zeggen: ‘Hem heeft God openlijk gesteld’. God doet hier géén voorstel! Maar dat woord komt heel vaak voor in verband met Gods voornemen.

Bijvoorbeeld:

In overeenstemming met het welbehagen, dat Hij zich in Hem had VOOR­GE­NO­MEN. Ef.1:9 God heeft Hem voorgesteld. God heeft Zich voorgenomen. “Waartoe wij van tevoren bestemd waren krachtens het voornemen van Hem, die in alle werkt naar de RAAD van zijn wil” – Ef.1:11. Dus dat voorstellen betekent meer, dat God een zoenmiddel presen­teert. Een zoenmiddel voor het oog van de mensen en ook voor het oog van de machten. Dit stel Ik vast, dit is mijn zoenmiddel, zegt God. God stelt een feit vast. God doet geen voorstel, waar Hij al dan niet instemming mee verwacht. God stelt een weg, zó gaat het gebeuren. Daar is verder geen discussie over, daar wordt verder niet naar iemands mening gevraagd. Dit is mijn plan, zegt God. Er staat ook bij (Ef.1:11), dat Hij in alles werkt naar de raad van zijn wil. Jesaja zegt ook: ‘Wie is Hem tot Raadsman ge­­weest?’.

God gaat daar niet in overleggen. God zegt: dit is mijn Raad, dit is mijn besluit.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

576281 bezoekers sinds 07-06-2010