Heeft de mens een vrije wil?

29-01-2014 door Andre Piet

De vraag was of de mens een vrije wil heeft of dat hij een robot is? Ik las op internet een artikel over deze vraag. En het antwoord wat ik daar las luidde: een robot? Wat verbeeld je je wel! Je bent veel minder! Een robot kan zijn ontwerper tot verbazing brengen, of een heleboel dingen doen die de ontwerper helemaal niet gepland had. Hij kan hem ernstig frustreren, doordat hij totaal onverwachte dingen gaat doen. Wel, dat kunnen wij schepselen allemaal niet. Weet u wat wij zijn? Leem, gewoon klei. Zeg maar gewoon modder. De mens is uit de aardbodem genomen en als je alle kostbare grondstoffen waaruit we zijn samengesteld- en tegenwoordig zitten er heel wat kostbare grondstoffen in de mens, zoals kwik – als je dat bij elkaar optelt, dan blijkt de mens niet meer dan een paar euro waard. Tel uit je winst.

In Romeinen 9: 19 en 20 zegt Paulus dat de mens “leem” is: “gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Maar gij, o mens! Wie zijt gij, dat gij God zoudt tegenspreken? Zal het geboetseerde soms tot zijn boetseerder zeggen: waarom hebt gij mij zo gemaakt? Of heeft de pottenbakker en niet de vrije beschikking over het leem om uit dezelfde klomp het ene voorwerp te vervaardigen tot eervol, het andere tot alledaags gebruik?
Ja, God is een pottenbakker. De mens is inderdaad gewoon klei. Zeker, wij kunnen blij zijn, liefhebben, verdriet hebben, keuzes maken et cetera. Maar als ik zeg dat wij keuzes kunnen maken, dan is dat slechts in beperkte zin waar. Het idee van een zogenaamde “vrije wil van de mens” is dat God de mens een wil gegeven zou hebben, die onafhankelijk zou zijn van zijn Maker. En dat is onzin. De mens heeft een wil en kan kiezen, dat is waar, maar hij kan onmogelijk keuzes maken onafhankelijk van zijn Maker. Dat bestaat niet. Bovendien: stel je voor dat je alle factoren in de hand zou hebben. Als het gaat om erfelijkheid, gezondheid, achtergrond, religie, onderwijs, familie, enz. Alle factoren die er maar in de wereld zijn. Dan zou je iemand toch kunnen krijgen waar je ‘m hebben wilt. Of niet soms? Wel, zo Iemand ken ik toevallig.. En wij zijn, zoals het oude liedje van Elly en Rikkert zegt: “zoals klei in de hand van de pottenbakker. Zo ben ik in Uw hand, o Heer”. En zo is dat!

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010