Gij zult dan volmaakte zijn

01-07-2013 door Dr. K.D. Goverts

“Gij dan zult volmaakt zijn, gelijk uw hemelse Vader volmaakt is”. {Matth.5:48}.

Zo wordt de mens dus navolger van God. Gij zult zijn, gelijk uw Vader is. Gij zult zijn dat is een belofte. Dat is niet een zweepslag: je moet nou eens zorgen, dat je volmaakt wordt. Nee, het is een uitzicht ge­ven óp. Want jouw hemelse Vader is het ook. Het kenmerk van kin­­de­ren, van zonen is dat ze op hun Vader gaan lijken. Ze zijn we­zens­ver­want aan hun Vader. Dat woord volmaakt heeft nogal wat misverstanden opgeroepen. Dat woord is ook weer vaak nogal wettisch opgevat. Maar dan zit je weer in die eer­ste fase van kennen, dan ga je weer waarnemen. Zo doen wij dat vaak dan bij ons zelf ook. En als we dan ons zelf be­schou­wen om onze graad naar de volmaaktheid te meten, dan zijn we in dat op­zicht vaak te­leurgesteld. De gangbare gedachte omtrent het begrip volmaakt­heid is dan, dat de mens tot in de kleinste puntjes geen enkele steek meer laat vallen. Die mens moet dan aan duizend en één kleine ‘eisjes’ voldoen. En als hij dan door dat examen heen komt, dan is hij volmaakt, ‘eiselijk’ vol­maakt. Dat zijn dan die ontledingen. Zo kun je dan jezelf gaan ont­le­den en je graad van onberispelijkheid gaan meten. Maar dan is er altijd wel weer wat om te berispen. Het begrip volmaakt is echter niet een ‘ontledings-begrip’, het is geen wet­tisch punt, maar het is een grondhouding. Als dan die grond­hou­ding in jou is, dan zullen van daaruit je daden volgen. Die grond­hou­ding is dus het punt waar alles om draait.

Vanuit de Hebreeuwse grondtekst betekent het woord volmaakt ei­gen­­lijk vol­ledig, totaal. Je zou kunnen zeggen: Volmaakt wil zeggen: de mens is een geheel; de mens reageert dan in zijn totaliteit. Geen enkel deel van die mens is dan anders dan het geheel. Kortom: een mens uit één stuk! Je zou deze tekst ook kunnen lezen als: “Gij dan zult mensen uit één stuk zijn, gelijk uw hemelse Vader ie­mand uit één stuk is”. Dat is dan juist ook het unieke van God: Hij is een God, die vanuit zijn ge­heelheid komt. Als God tot je komt, komt Hij als één geheel. Hij is niet een God met twee aangezichten. God houdt nooit een ka­rak­tertrek achter de hand. Niet: Ik ben nu nog goed gestemd jegens jou, maar Ik heb ook nog een andere kant. Van God gaat die drei­ging nooit uit. God houdt nooit een slag om de arm. Dat is juist iets wat bij God onmoge­lijk is. God zal nooit aardig ‘doen’. Hij is de onveranderlijke.

 

1 comment on “Gij zult dan volmaakte zijn”


  1. Greetje Willems says:

    Wat heerlijk om deze gedachten te horen.
    Het geeft ruimte en lucht om te leven .

    Hij is onveranderlijk ,

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583229 bezoekers sinds 07-06-2010