Gij maakt mij het pad des levens bekend

05-03-2014 door Dr. K.D. Goverts

“Gij maakt mij het pad des levens bekend” {Ps. 16:11}.

Dat is eigenlijk een heel unieke uitspraak. David geeft in deze psalm hier­van getuigenis. Er staat dan ook boven deze psalm: ‘Een kleinood van David’. Hij was de man naar Gods hart, hij was de man die het hart van God ging kennen. We zien hier, dat David te midden van alle strijd die hij doormaakt, hier tot een diepgaande uitspraak komt. God gaat David het pad des levens bekendmaken. Dat houdt toch wel wat meer in, dan ‘alleen maar’ het pad naar het leven. Dat is natuurlijk wel een kant van de zaak: God gaat je de weg tonen naar het leven. Dat gebeurt, als iemand tot geloof komt; dan gaat hij de weg naar het leven ontdekken. In deze tekst staat: het pad van het leven. Het gaat hier om het leven, dat God Zelf leidt. Wat voor leven leidt God? En nu wil God je laten zien, hoe Hij leeft. En dat pad, is het pad dat God Zelf bewandelt. Dat gaat veel verder dan dat God zegt: Ik zal een pad voor je uit stippelen en daar moet je dan maar op gaan wandelen. Een vader of moeder kan voor een kind een pad uitstippelen: Je moet naar die school gaan en dan kun je dit of dat bereiken. Maar die vader of moeder doen zelf iets heel anders; die houden zich met heel an­de­re dingen bezig. Maar God doet het anders. God gaat geen pad voor je uitstippelen, maar God gaat een pad bewandelen. En dan is het geweldige, dat God zegt: Het pad, dat Ik bewandel, dat mag die mens ook gaan bewandelen. En dan staat er in dat verband:

“Overvloed van vreugde is bij uw aangezicht, liefelijkheid is in uw rechterhand, voor eeuwig”  (Ps. 16:11). Letterlijk: verzadiging van vreugde. De mens gaat verzadigd worden van de vreugde, die God heeft. Dit is dan één van de sleutels van wat wij dan ‘het Oude Testament’ noemen, namelijk, dat de mens mag gaan wan­delen op het pad van God. Dat is in wezen ook de sleutel voor de gemeente, dat is ook de sleutel voor de overwinning. God en mens worden één. Het hart van God wordt één met het hart van de mens.

1 comment on “Gij maakt mij het pad des levens bekend”


  1. henk says:

    Mooie gedachten, gelukkig heeft Jezus Christus ons verteld het geheim van God Zijn Vader; Hij is de Weg ons voetspoor.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583229 bezoekers sinds 07-06-2010