Erfzonde

20-05-2010 door Joop Neven

Er bestaat geen erfzonde en geen erfschuld. Je wordt niet van alles toegerekend, waaraan je part noch deel hebt. Volgens de dogmatiek was een kind al verdoemd bij zijn geboorte vanwege de schuld van Adam.

In het doopformulier komt dat sterk naar voren, daar staat:”onze kinderen zijn in Adam de verdoemenis deelachtig”. Vanaf het moment, dat ze ter wereld kwamen zouden ze dan al onder een vloek liggen. Dit is toch wel een rampzalige uitleg, want op die manier is de mens het slachtoffer van een lot, dat je door de schuld van anderen is opgelegd. Een mens is niet schuldig, omdat hij mens is. Dat zou wel heel onbarmhartig zijn van God. Dan zou God mensen maken, en ze vervolgens verwijten dat ze mens zijn.

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583227 bezoekers sinds 07-06-2010