Egypte

27-09-2010 door Joop Neven

“En de Here zal Egypte doortrekken om het te slaan; wanneer Hij dan het bloed aan de bovendorpel en aan de beide deurposten ziet; dan zal de Here die deur voorbijgaan en de verderver niet toelaten in uw huizen te komen om te slaan. {Exodus 12 vers 23}.

In deze tekst zie je dus enerzijds, dat gezegd wordt, dat de Here zal “slaan” en anderzijds dat de verderver zal slaan. Je ziet dat er een verderver is die de dood brengt. Waar het bloed niet is, kan God niet sparend voorbijgaan. Het is dus in wezen zo dat God afrekent met de macht van Egypte, God gaat sparend voorbij waar het bloed is. En waar het bloed niet is, daar kan God niet sparend voorbijgaan, dus daar komt die verderver binnen. Daar kan God in feite die verderver ook niet tegenhouden, want alleen dat bloed houdt die verderver tegen. Dus waar het bloed niet is, daar leeft de mens nog onder de oude wereld van de macht. En waar die macht is,daar gaat God die macht beëindigen. Dan zie je, dat God erboven staat. Uiteindelijk heeft de duivel er geen belang bij om Egypte te beëindigen. Dan zou de duivel tegen zichzelf vechten. De duivel heeft er juist belang bij, dat Egypte aan de macht blijft, maar God gaat die macht van Egypte blokkeren. Je zou kunnen zeggen, dat de verderver hier in feite niets te maken heeft met de duivel. De verderver {engel} is hier in dit geval alleen een instrument om het gericht te voltrekken.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583228 bezoekers sinds 07-06-2010