Een Joodse schaapherder

11-03-2014 door Joop Neven

schaaphederErgens in de bergen woonde een arme, Joodse schaapherder. Hij bezat niets en om geld te verdienen hoedde hij schapen voor een ander. De opbrengst was net voldoende om van te leven. De schaapherder was een zeer gelovige, maar ongeschoolde man en wist daarom niet veel van de Joodse tradities. Hij kende ook de gebeden niet die daarbij hoorden, maar toch bad hij elke dag tot God. Zijn gebed was eenvoudig en luidde: “God, als U schapen had, zou ik ze ondanks mijn geldgebrek gratis voor U verzorgen”.

Op zekere dag kwam er een rabbi voorbij en deze hoorde de herder dit simpele gebed uitspreken. Hij was verbaasd en ook een beetje boos dat deze Joodse man geen traditioneel Joods gebed kon bidden. Hij stapte geïrriteerd op hem af en gaf hem opdracht om de schapen terug te brengen naar de eigenaars. Vervolgens nam hij de herder mee naar Jeruzalem om hem op de juiste manier, volgens de traditie, te leren bidden. In Jeruzalem aangekomen leerde de herder met pijn en moeite een paar Joodse gebeden en na een half jaar mocht hij weer terug naar zijn schapen. Thuisgekomen zei hij trouw de door hem geleerde gebeden op, maar na een poosje begon hij woorden te vergeten. Hij had niet het vermogen om iets lang te onthouden en na verloop van tijd was hij alle gebeden vergeten. Hij durfde niet meer tot God te bidden, omdat men hem had verteld dat zijn eigen gebed niet goed was. De herder voelde zich eenzaam en verdrietig, omdat hij het contact met God miste. Somber en verdrietig liep hij doelloos, met gebogen hoofd, achter de schapen.

Ondertussen werd te Jeruzalem, middenin de nacht, een rabbi wakker van een stem die hem vermanend toesprak. Deze stem zei:“Rabbi, rabbi, wat heb je toch gedaan, waarom heb je mijn trouwste dienaar van me verwijderd”. De rabbi keek verschrikt op en de stem vervolgde: “Het gebed van de herder was het mooiste dat ik ooit heb gehoord, het was een gebed uit zijn hart en niet uit zijn hoofd, zoals bij vele geleerden. Ga onmiddellijk naar hem toe en vraag hem of hij alstublieft zijn eigen gebed weer wil bidden”. Zo geschiedde het en sindsdien bad de herder zijn eigen gebed met nog meer vreugde en passie dan ooit tevoren.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

579311 bezoekers sinds 07-06-2010