De toekomst ligt achter je

26-05-2013 door Joop Neven

“Louter onverstandigen zijn de vorsten van Soan, de wijste raadslieden van Fa­­­rao – een dwaze raad. Hoe kunt gij tot Farao zeggen: Ik ben een wijze, een zoon der koningen uit de voortijd?” {Jes.19:11}. ‘Koningen van de oertijd’ staat er eigenlijk. Voortijd in de zin van die al­ler­­eerste periode. Zij regeerden al van oudsher af. De farao werd be­schouwd als een zoon van de zon. Aldus werd hij ook aangesproken, dat was zijn titel.

Maar God gaat een àndere oorsprong aangeven, Hij geeft aan waar je begin ligt. Je oorsprong ligt in Hemzelf; dáár is het begonnen. Het woord qèdem wordt hier vertaald met voortijd. Malche qèdem = oertijdkoningen. Het woord ‘qèdem’ kom je ook tegen in die prachtige laatste woorden van Mozes: ‘de eeuwige God (Elohe qèdem – de God van de oertijd) is u een wo­ning’.

De toekomst ligt achter je ~ het verleden ligt voor je

In het Hebreeuwse denken betekent qèdem ook voor­kant. Dat is wat je vóór je ziet. Je oorsprong zie je vóór je. De toekomst heb je achter je, die komt achter je aan. Het Hebreeuwse denken is vaak net andersom als onze westerse denkwijze. Wij denken dat het verleden achter ons ligt. De He­breeuwse mens zegt dat het verleden voor je ligt, want dat kun je zien. En de toekomst ligt achter je, want die kun je niet zien; die komt achter je aan. Daarom staat er ook: ‘deze tekenen zullen de gelovigen vol­gen’. Dat is de toekomst. Het Hebreeuwse woord voor toe­­komst is ‘acharit (het achterste).

Vooruit kijken

Je oorsprong (qèdem) ligt vóór je en wat je gaat worden, ligt achter je. Daar zorgt God voor, want Hij is de Laatste. Dat is een heel andere manier van denken. De toekomst ligt achter je, want die komt wel. “Heil en goedertierenheid zullen u volgen”, Pieter Oussoren vertaald in de Naardense Bijbel: “terugkeren mag ik in het huis van de ENE in lengte van dagen” {Ps.23:6}.

Die toekomst volgt jou en dat verleden, die oorsprong ligt voor je.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

582933 bezoekers sinds 07-06-2010