De Naam

28-10-2010 door Dr. K.D. Goverts

In de naam “Jehudah” heb je in feite vier letters JHWH. En tussen die letters komt een “D “. Verder is het precies de naam van God. En in het Hebreeuwse alfabet is de D {dalet} ook de vierde letter. De dalet heeft ook als getalswaarde 4. Juda is de vierde zoon en krijgt de vierde letter in de naam van God. Hij is dus eigenlijk de mens die de naam van God mag dragen.

De “dalet” is niet alleen de vierde letter, maar heeft ook nog een woordbetekenis: “dalet”betekent “deur”. In die zin kun je zeggen: Jezus was de ware Juda. Hij wórdt ook de “Zoon van Juda”genoemd. Jezus kon zeggen: Ik ben de deur, Ik ben de “dalet”. Die deur komt in de naam van God. En op die manier kun je in de naam van God binnenkomen. God nodigt je uit om in zijn naam binnen te komen; en dat in de dubbele zin van het woord. Dat klopt ook, want in de naam des Heren is een sterkte toren. En in die naam, in die toren mag je schuilen. Op deze manier wordt Gods naam een open deur. En dan staat er zo mooi: “….breng mijn zonen van verre en mijn dochters van het einde der aarde, ieder die naar mijn naam genoemd….” {Jesaja 43 vers 6 en 7}.

“In de naam”kan op een gegeven moment ook locale betekenis hebben. Je bent in de naam. Zo staat er in Matth.18 vers 20: ‘…Want waar twee of drie vergaderd zijn naar mijn naam toe, daar ben Ik in hun midden….”{Letterlijk vertaald}. Dat is dus veel meer dan en troostprijs voor slechts bezochte samenkomsten. Want daar wordt die tekst veel voor gebruikt. Maar in deze tekst gaat het hierom: Twee of drie, dat is de kleinste eenheid, dat is de kleinste vergadering. Letterlijk staat er dus: “naar mijn naam toe” die naam is dus het middelpunt. Er staat dus niet: “dan kom Ik in uw midden”, maar dan bén Ik in uw midden; hij is de eerste, Hij wás er al. Dan hoef je dus niet te zeggen: Hier zijn we dan net zijn tweeën, wilt U ook komen? In feite is één mens, samen met God ook al een bijeenkomst. De Naam van God is wat Hij is: namelijk “IK BEN”. En in die Naam ligt de hele schepping geborgen. Want Hij zal het werk volmaken. Totdat “God zij alles in allen”

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Hoe ver kan liefde gaan?

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Intussen zijn er weer militairen en burgers omgekomen in de Russische / Oekraïense oorlog. “Dit nooit weer” is weer niet gelukt. De vraag dringt hier en daar op of God Poetin zal straffen […]

601656 bezoekers sinds 07-06-2010