De muziek van de Etna

22-04-2013 door Joop Neven

Op latere leeftijd komt het wel eens voor, dat je terug denkt aan vroeger. Laatst overkwam mij dat weer. Ik moest denken aan mijn lagere schooltijd, toen ik elke week een psalmversje uit het hoofd moest leren. Wekelijks werd er op maandagochtend een psalmvers overhoord. Met veel inzet en toewijding probeerde de juf ons het nut ervan in te laten zien. Heel veel onbegrijpelijke woorden zijn er op die maandagochtenden opgezegd.

Laatst zijn we een aantal dagen op Sicilië geweest. Ons doel was de Mount Etna. Al vele eeuwen een uiterst actieve vulkaan, die met grote regelmaat lava en hete gassen uitbraakt. Op de tweede dag na aankomst was het zover. Met de auto naar 2000 mtr hoogte gereden, om daarna met de kabelbaan naar 2600 mtr te gaan en vervolgens zijn we overgestapt in een vierdrive, die ons naar 2940 mtr bracht, hoger mag niet i.v.m met zwaveldampen. Een wonderlijke wereld daarboven. Vol ontzag keken we rond. De Etna was die dag actief. Met veel gerommel en gedonder roerde een van de vier hoofdkraters zich. Sommige mensen vonden het onheilspellend, wij niet, wij peuzelde ons banaantje op en luisterde naar de “muziek van de Etna”. Bij elke dreun werd er een noot aan de partituur toegevoegd. Imposant, jammer dat we ’s nachts de finale, de eruptie, gemiste hebben.

Na wat gemijmer, viel het op dat de top van de Etna maar twee kleuren heeft, wit en zwart, sneeuw en lava. Een prachtig beeld van de tweeheid in de schepping: licht en donker, dag en nacht, goed en kwaad, hemel en aarde.  Al mijmerend zag ik de allesverwoestende lava omlaag stromen. Wat moet daar van terecht komen? Totdat ik omzag naar de voet van de Etna. Daar zag ik de vrucht van de lavastroom. Tot op een hoogte van ongeveer 1500 mtr is de vulkaan bedekt met graanakkers en wijngaarden. Tussen de 1500 en 2000 mtr liggen bossen met naaldbomen, kastanjes, beuken, eiken en berken, evenals de prachtige Etnabrem, jeneverbes en zuurdoornstruiken, allerlei grassoorten en verschillende soorten viooltjes. Het ontroerde ons dat we neerkeken vanuit de tweeheid, de gebrokenheid, op de “nieuwe hemel en nieuwe aarde”, en dachten aan het woord “A-B-B-A”. Het woord “abba”{1-2-2-1} betekent “Vader”{ab} kom {ba} of, ´kom tot de Vader´, wat geldt als enige voorwaarde tot herstel van de éénheid in zijn meest sublieme vorm. Een schitterend beeld werd ons getoond vanuit de top van de Etna, vanuit de tweeheid naar de allesomvattende eenheid.

Het werd langzamerhand tijd om terug te gaan. Tijdens de afdaling, die wij stil en vol verwondering ondergingen, schoot mij de eerste regel van een psalmversje te binnen, die ik op de lagere school geleerd had: ”De grote Schepper aller dingen”, woorden, waarvan ik toen niet de draagwijdte besefte. Dank juf voor de toewijding en het geduld waarmee je ons elke week de woorden probeerde te leren. Alleen… het heeft 50 jaar geduurd voordat ik het begreep. Ik weet het, dat is erg lang. Sorry Juf.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583227 bezoekers sinds 07-06-2010