De hele kosmos is van God en de aarde is zijn pand

17-05-2013 door Dr. K.D. Goverts

“Zij komen uit een ver land, van het einde des hemels, de Here en de werktuigen zijner gramschap, om de gehele aarde te verderven.

Er zijn vier woordstammen chabal. Dat zijn vier verschillende stammen met allemaal een andere betekenis. Misschien zijn die tot elkaar te her­lei­den, misschien zit er ergens toch een gemeenschappelijke woordstam ach­ter. Ergens heeft de taal wel een soort oorspronkelijke eenheid.

1. Een van die woordstammen die men dan veronderstelt is ruïneren.

2. Een andere woordstam chabal betekent ontvangen of baren, geboren laten worden.

3. Een derde woordstam chabal betekent binden.

Chèbel is een strik of een koord, waarmee je iets kunt vastbinden.

4. Een vierde woordstam chabal betekent een pand nemen, verpanden of ver­pand worden.

Teruggaand in de taal kom je voor dat woord chabal bij de oorspron­ke­lijke be­te­ke­nis terecht: band of strik, koord. Jesaja 13:5 kun je dan als volgt verstaan: “God heeft voor ogen om de hele aar­de aan Zich te binden, om de hele aarde met een koord te binden”. De aar­de is immers van Hem! God doet er een koord omheen, trekt dat koord dan aan, waardoor Hij de mensen tot zich kan trekken. Zo haalt Hij ze binnen. Zoals Jezus heeft ge­zegd: ‘Ik zal je vissers van men­sen maken’. Als die vissen uit het net ko­men, komen ze tot leven. In de na­tuur­lij­ke wereld is dat dus juist niet het ge­val.

‘Ik heb u getrokken met de koorden van de liefde’.

Chabal: binden met het koord van de Eeuwige. God slaat het koord er om­heen. Daarmee hangt dan ook de betekenis samen van: ‘Ik neem ze tot pand’. De hele aarde wordt het pand van God, de aarde wordt aan Hem gebonden. Het pand van zijn erfenis wordt in het koord van zijn liefde opgenomen. De hele kosmos is van God en de aarde is zijn pand. Hij legt er een koord omheen, zodat niet een ander er rechten op kan doen gelden.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

583230 bezoekers sinds 07-06-2010