De clown

28-05-2010 door Huib Neven

Dwars door Barcelona loopt de Ramblas, een door bomen en mooie architectuur omzoomde, allee. Deze loopt van het centraal gelegen placa de Catalunya naar het torenhoge standbeeld van Columbus, die de fraaie laan net op tijd een halt toeroept om te voorkomen dat zij pardoes de zee inloopt. De Ramblas bestaat uit twee rijbanen met daartussen een brede middenpromenade. Daar kun je over de hoofden lopen (en filosoferen). Drommen mensen slenteren onbekommerd in de zon en halen hun hart op aan de sangria, de kleurige bloemenstalletjes en de talrijke straatartiesten, die tot standbeeld geschminkt of met acrobatische toeren het publiek naar een geldbakje lokken. Vlak bij het standbeeld van Columbus zit zo’n straatkunstenaar. Een oude man op een stoeltje onder een te klein parasolletje. Hij draagt rode handschoenen, een veelkleurige mondriaanbroek en een dito vlinderdas. Ook het hoedje is felgekleurd. De bretels en de witte voorzetneus maken het clownsbeeld compleet. Naast hem zitten twee hondjes,  wonderlijk uitgedost met jasje, hoofddeksel en bril. Bij nadere beschouwing blijkt slechts één van de diertjes echt en levend. De man slaat met zijn rechter hand een eentonig ritme op een tamboerijn. Zijn linkervoet stampt solidair mee. Meer doet hij niet, maar wel uren achtereen. Mensen die vaker deze wonderschone stad aandoen, vertelden dat hij daar al jaren zit. Dezelfde man, dezelfde outfit, dezelfde rinkelende klappen op de tamboerijn, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

Het meest intrigeert mij zijn blik vanachter zijn donker brilmontuur zonder glazen. Het is een doodernstige blik, een beetje droef ook. De donkere rimpels boven zijn neus lijken dat te bevestigen. Onaangedaan door het talrijke publiek, slaat en stampt hij met hand en voet of zijn bestaan er van afhangt… en dat is waarschijnlijk ook zo. Voorbijgangers blijven lachend staan. Ik word een beetje triest. Ik stel me voor dat de man ’s avonds thuiskomt. Zijn vrouw vraagt hoe de dag is geweest. Terwijl hij zijn neus en hoed afzet antwoordt hij: “Niet slecht, de meeste mensen zijn niet te beroerd om zo’n vrolijk uitgedoste man wat geld toe te schuiven. Maar zij kijken alleen naar de buitenkant en horen niet hoe mijn rinkelende tamboerijn hen oproept het leven dieper en waarachtiger te leven.”

Ik moet denken aan Marc Chagall. U kent hem wel, de Russisch-Franse schilder die van die clowneske, kleurrijke, wat dromerige schilderijen maakte. Vlak voor zijn dood vertelde hij in een televisie-interview over zijn veelbewogen leven. De volgende zin is voorgoed in mijn geheugen blijven steken: “Maar nu ben ik een beetje verdrietig, want men is Mozart en de Bijbel vergeten.” Een avondje tv-zappen leert ons wat hij bedoelde. Als het niet de reclames zijn die ons toeschreeuwen dat het leven bestaat uit glamour en glitter, dan zijn het wel de zogenoemde BN’ers die als vliegen over het scherm kruipen om ons met hun onbenulligheden in te pakken. Om maar te zwijgen over de platvloersheden die de naar kijkcijfers hongerende zendgemachtigden over ons uitstorten. We verzanden steeds meer in de oppervlakkigheid.

Mozart zingt op een ander toonhoogte. Dr. F. de Graaff zegt in zijn boek over Die Zauberflöte: “De muziek van Mozart verbindt het dagelijks menselijke bewustzijn met hogere bewustzijngraden. Het leven van alledag wordt zo verbonden met hogere gebieden”.

En wat de Bijbel zegt over de werkelijke bedoeling van ons menselijk bestaan, hoef ik in dit blad niet uit te leggen. Inderdaad, als we Mozart en de Bijbel vergeten missen we veel, zo niet alles.

Dat een clown op De Ramblas in Barcelona ons dit nu moet vertellen!

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

Hoe ver kan liefde gaan?

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Intussen zijn er weer militairen en burgers omgekomen in de Russische / Oekraïense oorlog. “Dit nooit weer” is weer niet gelukt. De vraag dringt hier en daar op of God Poetin zal straffen […]

601667 bezoekers sinds 07-06-2010