De betekenis van het huwelijk

15-05-2012 door Joop Neven

Soms denk ik wel eens dat we de betekenis van het huwelijk zijn kwijt geraakt. De prachtige symboliek, man en vrouw op weg naar de achtste dag, op weg naar de voltooiing. De bedoeling van de komst van de vrouw in de schepping, is de hereniging van het mannelijke en het vrouwelijke principe in alles. In de zevende dag , wordt gereedgemaakt als een verloving, en de achtste dag  wordt het voltooid. Toen mijn vrouw en ik besloten om te gaan trouwen, was toen nog, de gewoonte dat er een verloving aan vooraf ging.. Dat was niet zomaar, het was oorspronkelijk iets dat zo gemaakt was in overeenstemming met de structuur van de eenwording. Tegenover elkaar stonden we dus als verloofden, we hadden elkaar gevonden {in de zevende dag} en liefgehad, en verloofd, met de bedoeling om te gaan trouwen {de achtste dag}. Want in de achtste dag ligt onze  bestemming, onze eenheid, man – vrouw, want dat hadden we in onze verlovingstijd {de zevende dag} uitgedrukt.

Het woord voor de mannelijke verloofde in het Hebreeuws is “chathan” geschreven cheth-taw-noen, getalswaarde 8-400-50. Dit woord heeft als aanhef de 8-400, de cheth, de achtste letter. En als afsluiting, de noen, de 50, de letter die wij kennen als uitdrukking van de achtste dag, van de tijd dat God “alles in alles” is. Het woord is samengesteld uit de “achtste” als begin en “vijftig” als sluiting. Het laat zien, dat de bestemming van de verloofde de achtste dag is. Een prachtig beeld niet waar?

Het woord voor de vrouwelijk verloofde is “kalla”, geschreven kaf-lamed-hee, getalswaarde 20-30-5. Hier hebben wij te doen met een vrouwelijk vorm, dus met een “hee”, een “5” als afsluiting. Het is de “hee”, die achter ieder vrouwelijk woord voorkomt, uitdrukkende de vrouwelijk “vijf” welke wacht op het mannelijke om weer verbonden te worden tot de eenheid.

Het woord voor huwelijk is “chathana”, geschreven, cheth-taw-noen-hee, getalswaarde, 8-400-50-5. Het is een vorm van het woord “chathan”, of, men zou ook kunnen zeggen, het woord voor mannelijke verloofde is een vorm van het woord “huwelijk’. Beide hebben de “cheth” de “acht”, en de “noen”, de vijftig. Zo nemen de chathan en kalla zich voor om enkel voor elkaar te leven, op weg naar de voltooiing.

Het is een oud gebruik, dat de vrouw bij het voltrekken van het huwelijk zevenmaal om de man heen wordt geleid, en is er het gebruik van de zeven dagen van feest na het huwelijk. Want in de zeven zijn zij tot elkaar gekomen. De achtste dag laat hen samen, alleen, dan is de eenmaking voltooid.

In dit alles is de vrouw niet alleen een gelijkwaardige partner in het geheel, zij is een onmisbaar iets. De vrouw is helemaal niet uitgesloten uit het maatschappelijke leven, zoals de overlevering ons wil doen geloven. De taak en de positie van de vrouw kunnen pas echt goed begrijpen als we de Bijbel in al haar bedoelingen recht gaan behandelen. Dan zal men zien hoe de vrouw met grote achting moet worden bejegend en wat haar plaats in het leven is.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

585788 bezoekers sinds 07-06-2010