Braamstruik

29-06-2010 door Joop Neven

“daar verscheen hem de Engel des Heren als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik  stond in brand, maar werd niet verteerd”. {Exodus 3 vers 2}.

Aan deze tekst moest ik denken toen we op vakantie waren op het eiland La-Palma. Daar groeit de Canarische pijnboom. De pijnboom is op een speciale manier aanwezig. Zijn edele hout, het “tea” is zeer kostbaar. Daar het hout met hars is geïmpregneerd brandt het daardoor ook zeer snel., maar blijft eeuwenlang goed, al wordt het blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Waar het mij nu om gaat is het volgende, zijn dikke bast zorgt ervoor dat de pinboom de meest verwoestende bosbranden kan doorstaan. De pijnboom kan dagen lang branden als een fakkel maar de kern wordt niet aangetast. Na verloop van tijd komen er overal weer nieuwe frisgroene uitlopers te voorschijn. Als door vuur behouden zeg maar. Wonderlijk.

Wat Mozes eerst zag was een onverklaarbare brandende braambos. Voor hem een bijzonder ervaring. Hij was het die in de brandende braambos Zich bekend maakte aan Mozes en Zich in alle glorie openbaarde op de Sinaï. God is de Onzichtbare. Niemand heeft ooit God gezien. Wie was het Beeld naar wie Adam werd geschapen? Wie was het Die aan Abraham verscheen? Wie was het die in de brandende braambos Zich bekend maakte aan Mozes en Zich in glorie openbaarde op de Sinaï? Wie was de Gestalte die Jesaja en Ezechiël in visioenen waarnamen? Het was “de Gestalte Gods”, Christus Jezus. Hij is het Beeld van de onzichtbare God. Waar Gods heerlijkheid verschijnt is dat Hij die “de lichtglans van Gods heerlijkheid” wordt genoemd.

Het struikje verbrandt niet, maar krijgt er alleen maar gloed van. Dit vuur heeft een positieve betekenis, net zoals bij die pijnbomen op La-Palma, na verloop van tijd komen er overal weer nieuwe frisgroene uitlopers tevoorschijn, want het “hart” van de boom is niet aangetast, want de dikke bast heeft ervoor gezorgd dat hij de meest verwoestende bosbranden kan doorstaan……..

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

576562 bezoekers sinds 07-06-2010