Anokhi

19-03-2021 door Dr. K.D. Goverts

Het getal van het Hebreeuwse woord anokhi (= ik ben) is 81. In Hoog­lied zien we die negentallen: 9 x 9 = 81. Anokhi is ook het woord, waar­mee de Tien Woorden bij de Sinai beginnen. De Jood­se over­levering zegt: het woord anokhi omvat alle heilige namen.

V­er­gelijk daarmee ook het Johannes-Evangelie, waarin Jezus zegt:

“­Ik ben de wijnstok, het brood, het leven, de deur, de opstanding, de goede her­der”.

Dat woord duidt ook de heilige Naam aan, de Naam van God: Ik ben, de naam die de hoogste troon aanduidt. De volle maan is hiervan het beeld. De vol­­le maan is het beeld van de troon, van de heerschappij van God. Het licht vermengt zich dan met het licht van de troon zelf. Een citaat zegt: in de tijd van Salomo was de maan vol, en boven  Hoog­lied staat ook: ‘Het Lied van Salomo’. De tijd van Salomo was dus de tijd van de totale sjalom. Dan is de troon van God op aarde en is er geen weerstand of tegenstand meer.

Fragment uit de studie “Hooglied” van K.D Goverst.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

573945 bezoekers sinds 07-06-2010