Aan de waterkant

05-01-2011 door Maaike Neven

 Aan de oever van een rivier zitten. Met geen andere reden dan de oever en de rivier. Je laten verwarmen door de lentezon, staren in het water dat nooit verveeld. Aan de oever van de rivier zitten en kijken naar de bootjes die langs komen, een praatje maken met de visser die daar drie keer per week zit en zonder verplichting, zonder dat iemand ook maar iets van je verwacht naar de rivier kijken.

Waarom doet bijna niemand dat meer? Waarom heeft niemand rust voor de oever. Waarom zit ik daar nooit? ‘Wanneer moet ik dat dan doen?’ denk ik bij mezelf. Door de weeks werk ik, ’s avonds sporten of met vriendinnen de stad in. De zaterdagen zitten vol gepland en op zondag heb ik geen zin. Als ik zo zit te denken zie ik mij in gedachten wonen in warm land, waar het tempo traag is, de hitte de gehaastheid ontneemt. Waar de rivier door het dorp stroomt en ik op bloten voeten elke avond aan de oever zit. Soms ook in de ochtend. Om het ochtendlicht te bekijken. Niet omdat het moet, omdat iemand daar op de oever op mij wacht of omdat het gewoonte is. Maar gewoon om het mooi is en het kan. De natuur zo mooi. Mooi en vrij toegankelijk.

‘Heb jij in je leven vaak aan de oever van de rivier gezeten?’ Stel dat iemand mij dat vraagt als ik oud en gerimpeld ben. Wat moet ik dan antwoorden? ‘Nee, want ik was ik druk met schrijven van een plannen van aanpak. Nee, want ik moest mijn email beantwoorden. Nee, want ik schepte zelf verwachtingen waar ik aan moest voldoen en waar ik mijn leven lang druk mee ben geweest.’

Een leven lang op aarde wonen, misschien wel 80 jaar, en niet de tijd hebben genomen om te genieten aan de oever van de rivier. What a shame.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Sagrada Familía in Barcelona

Enige tijd geleden zijn we enige dagen in Barcelona geweest. Een prachtige stad. De prachtige kathedraal de Sagrada Família was voor mijn vrouw en ik het absolute hoogtepunt. In 1883 begon de architect Gaudí zijn levenswerk. Nu 138 jaar later genieten miljoenen mensen per jaar van deze nog steeds onvoltooide kerk. Indrukwekkend is de schitterende […]

576539 bezoekers sinds 07-06-2010