Zie de mens

25-09-2010 door Joop Neven

“Zie, de mens is geworden als Onzer een door de kennis van goed en kwaad; nu dan, laat hij zijn hand niet uitstrekken en ook van de boom des levens nemen en eten, zodat hij in eeuwigheid zou leven” Gen.3 vers 22.

Uit deze tekst heeft men opgemaakt, dat Adam eeuwig had kunnen blijven leven als hij God gehoorzaam was geweest. Maar staat dit er. Of is er juist in uitgedrukt, dat Adam geen eeuwig leven in zichzelf had en dat alleen had door het eten van de boom des levens. Om te kunnen blijven leven had hij de boom de levens nodig. Zonder die vrucht was hij sterfelijk. Door het eten van de boom des levens had hij “eeuwig” leven, dat is: de eeuw {Hebr: le-olam} uit kunnen leven. Dit is de kracht van de Hebreeuwse uitdrukking le-olam. Tot aan het eind der eeuw. Adam was sterfelijk geschapen en kon alleen zijn leven onderhouden door spijs en drank, zoals wij en door het eten van de boom des levens de eeuw (aioon} voortzetten. In die boom lag de kracht van zijn leven. Eenmaal zullen er bomen des levens zijn; zij zullen dienen tot genezing der volkeren. Zie artikel  “Bomen langs het water”   Adam, die geen leven had in zichzelf, had dit eerst door gehoorzaamheid moeten verwerven. Tot zolang diende de boom des levens. Na het keerpunt had de nieuwe eeuw kunnen intreden, waarin hij in zichzelf eeuwig {aionisch} leven zou hebben gehad. Nu had hij alleen tijdelijk leven.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

559250 bezoekers sinds 07-06-2010