Waarom begin de Bijbel met een “beeth”?

28-06-2015 door Joop Neven

De eerste letter van het Hebreeuwse alfabet is de letter alef. De alef, de één, is de letter van God. Waarom begint de bijbel niet met een “alef”. Dat was toch wel zo mooi geweest, als je de eerste bladzijde had opgeslagen en je had daar als eerste woord gevonden, een woord met de eerste letter van het alfabet, de letter van God.

Waarom is het op deze manier geordend, waardoor er een beeth aan het begin staat: beresjit, in den beginne, of “in een begin”. Daar zijn verschillende verklaringen voor: de bijbel begint met de tweede letter, de beeth. Dat betekent dat tot ons gezegd wordt: de wereld begint met de twee. We leven altijd in de wereld van de “de twee”.  Als het boek Genesis inzet zit je op hetzelfde moment in de wereld van de twee, meteen bij de eerste zin, bij de eerste regel, zelfs meteen bij het eerste woord, beresjit. Tegelijk word je dan herinnerd, dat de één daaraan voorafgaat. Dat is de base om op terug te vallen. Genesis 1 begint met de twee, maar…. De één gaat daaraan vooraf. Er is één {Eén}, de alef, die aan onze wereld voorafgaat. Alles ontstaat uit de Ene, alles komt uit Hem: “Want uit Hem {uit de alef} en door Hem en tot Hem” {Rom.11:36}.

De wereld die aan ons voorafgaat, daar is Paulus geweest en heeft daarvan gezegd: “Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord en wat in geen mensenhart is opgekomen, al wat God heeft bereid voor degene, die Hem liefhebben” {1Kor.2:9}. Paulus werd heel stil, en is weer terug gegaan naar deze wereld. Hij kwam uit die andere wereld, uit de wereld van de alef, en hij ging weer terug naar de wereld van de beeth, de wereld van 2 Korinthe 11 en 12. Dat is weer de wereld van de twee, waar tegenstellingen groot zijn, waar de chaos steeds verder om zich heen grijpt, dat is de wereld van de  twee, maar… uiteindelijk weten we dat het weer terugkomt, bij de alef, want daar gaat het tóch naar toe. De Ene heeft gezegd Mijn genade is genoeg. Dat is toch een hoopvol besef.

Zo zie je hoe de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet een troost brengt in de wereld van de twee. Alles ontslaat uit die Ene, en alles zal terug keren naar die Ene. ABBA Vader, van de alef naar de beeth en van de beeth naar de alef.

“O, diepte van rijkdom, van wijsheid en van kennis Gods, hoe ondoorgrondelijk zijn zijn beschikkingen en hoe onnaspeurlijk zijn zijn wegen” {Rom.11:33}.

Fijne dag.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

533121 bezoekers sinds 07-06-2010