Toekomst en thuiskomst

26-05-2019 door Dr. K.D. Goverts

Toekomst is thuiskomst

Mijn eindtijd-visie wordt steeds korter. Ik kan hem nu in drie woor­den zeggen: Toekomst is thuiskomst. Dat is in wezen het hart van het hele boek Openbaring: toekomst is thuiskomst. Maar dan wel thuiskomst in dub­be­le zin. Mensen komen thuis bij God en God komt thuis bij mensen. Want daar gaat het naar toe in het boek Openbaring.  De tent van God is bij de mensen” {Op.21:3}. Dan komt eindelijk God ook thuis.

Daarom is het boek Openbaring ook doortrokken van wat mijn gelief­de Jood­se denker André Neher zo treffend genoemd heeft: het heim­wee.  Hij zegt: er is een dubbel heimwee.   ‘Nostalgie de Dieu’ en ‘nostalgie de l’homme’.  Een heimwee van God en het heimwee van de mens.Dat zijn de basisprincipes waar het in het boek Openbaring om draait, maar waar het eigenlijk ook in heel de bijbel om draait: God heeft heim­wee naar zijn mensen. En in heimwee zitten die twee ele­men­­ten: heim en wee. In heimwee zit die pijn, ook die geboorteweeën en ook het verlangen naar heim. Neher gebruikt dan het woord Heimat, een woord dat je ei­gen­lijk niet kunt verta­len. Je kunt het vertalen met patrie, vaderland.

God verlangt ook naar die thuis­komst, naar die ren­trée. Om dan ein­de­lijk thuis te zijn.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

520354 bezoekers sinds 07-06-2010