Oplossing voor de eurocrisis?

06-09-2012 door Joop Neven

“Gij zult het vijftigste jaar heiligen en vrijheid in het land afkondigen voor al zijn bewoners, een jubeljaar zal het voor u zijn, dan zal ieder van u tot zijn bezitting en tot zijn geslacht terugkeren” {Lev.25: 10}.

Niemand in Israël, Gods Koninkrijk op aarde, had het recht iets van het land voor altijd te verkopen. De Here wilde dat elke stam en elke familie van een stam zijn oorspronkelijk erfdeel terug kreeg, onder Hem, want het was gegeven door God en zijn waren Zijn volk. Deze wet was op praktisch niveau heel belangrijk. De schitterende  voorziening van het Jubeljaar kan beter naar waarde geschat worden als men beseft, dat het niet alleen heilzaam was voor Israël als individu maar vooral moet men kijken naar het effect op het land in z’n geheel. Het Jubeljaar voorkwam de vermeerdering van land en rijkdom in de handen van enkelen. Het verbood de hebzuchtige om “land bij land” te verkrijgen, waarbij de rijken rijker en de armen armer werden.  Het kapitaal groeide legaal en op gezette tijden konden families en personen uit de armoede komen en een nieuwe start maken. De lei was schoon. Zonder Jubeljaar was het goed mogelijk dat een stam zich zo’n grote schuld op de hals had gehaald, dat zij heel hun erfdeel, bezittingen kwijt waren. Daarom gaf God hen een wet, dat elke vijftig jaar, ongeacht hoe hoog de schuld was opgelopen, deze schuld moest worden kwijtgescholden.

Misschien een idee voor een politieke partij om dit in hun partijprogramma te zetten? Als dit uitgevoerd wordt, zijn we gelijk van de eurocrises af. Het blijft een bijzonder Boek, die Bijbel!

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

491217 bezoekers sinds 07-06-2010