Op de tweede plaats.

22-09-2010 door Joop Neven

Dat afschuwelijk woord “gehaat” is al bij vele bijbellezers als een steen op hun hart gevallen. God koesterde al haat jegens Esau nog voordat deze geboren was,zegt men dan. Daarom kon Esau natuurlijk geen plaats vinden voor zijn berouw, hoewel hij het met tranen zocht; hij was nu éénmaal een verdoemde. Maar God denk anders, Hij wil dat álle mensen behouden worden. Dat woord “haten” komen we nog in verschillende andere teksten tegen. Het Hebreeuwse woord “sana” kan “haten” betekenen, maar ook “achterstellen “ of “minder achten”. In die laatste betekenis moet je de onderstaande teksten verstaan, lees maar, Matt.6 vers 24; Luc.14 vers 26; Joh.12 vers 25.

Zo moeten we ook de tekst uit Deut  21 vers 15 verstaan : Wanneer een man twee vrouwen heeft, van wie hij de enen bemint en de andere niet, en zij hebben hem zonen gebaard, zowel de beminde als de niet-beminde… God zegt: Jacob heb Ik op de eerste plaats gezet en Esau op de tweede. God gaat vaak een andere weg met de beminden dan met de niet-beminden. Met de beminden verenigd in het leven en met de niet – beminden verenigd in het sterven. Zo was het met Christus ook: in zijn sterven heeft Hij zich verenigd met de niet-beminden.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

559126 bezoekers sinds 07-06-2010