Onze Vader

09-08-2010 door Joop Neven

“Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt”, Matth.6 vers 9

Awinoe Shebashamajim, Onze Vader in de hemel. Wat wil dat zeggen?  We weten wat een vader is. Het Hebreeuwse woord voor “vader”, aw, laat zien dat de Vader de oorsprong is van alles. Een oorsprong waarin de eenheid aanwezig is. Zoals de “alef” een eenheid laat zien die een drie-eenheid is. De “alef” is uit drie delen opgebouwd: een “jod” rechtsboven, een “jod” linksonder een diagonaal, een “waw”, van linksboven naar rechtsonder. Dat wil zeggen: er is in de wereld alleen maar één zijn vanuit de vader. De naam “Vader” zegt het al. Hij kan alleen maar Vader zijn als er een Zoon is. Geen Vader zonder Zoon. En nu doet zich hier, bij dit teken “alef” waarmee het woord “aw” begint, meteen de vraag voor: wat is er vóór de “alef ”. Waaruit heeft God geschapen? God schept uit het “zijn”. “Zijn” is een mooi werkwoord of zelfstanding naamwoord. Het Hebreeuwse woord voor “zijn”, howe of howa duidt op iets dat steeds tegenwoordig is. Hij was, Hij is, en Hij zal zijn.

We zeggen: Onze vader. Hij is niet de Vader van mij of van jou of van een gemeente, maar van de hele wereld “Onze Vader” wil zeggen. Vader van alles wat in Zijn beeld en gelijkenis door hem geschapen is, uit de bron gehaald, de bron die de “howe” is , het “Zijn” Daardoor Zijn wij Zijn beeld en gelijkenis, Zijn kinderen.

Dit soort verrassingen geeft de Hebreeuwse taal ons.

2 comments on “Onze Vader”


  1. sonjah visser says:

    dank u wel voor deze mooie ver-woord-ing.

    ik word hier warm van


  2. Ed Leatemia says:

    Prachtig!

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

509280 bezoekers sinds 07-06-2010