Met twee arken door de woestijn

25-06-2017 door Dr. K.D. Goverts

Het laatste vers van een Bijbelboek is vaak heel bijzonder. Al die verwekkingen van Genesis eindigen met een doodskist. En die kist ‘staat in de startblokken’ voor de uittocht. Voor kist staat er het woord ‘aron. Dat woord wordt ook gebruikt voor de ark die ze in de tabernakel hadden. Ze liepen dus met twee kisten, met twee arken door de woestijn.De één met het gebeente van Jozef en de andere met de twee tafelen. Die twee kisten hebben ook alles met elkaar te maken. Het is niet toevallig, dat daar hetzelfde woord voor wordt gebruikt. In die ene ‘aron zitten de tien bevrijdingswoorden en in de andere ‘aron het ge­beente van de tsad­diq; de rechtvaardige gaat nooit verloren. Die moet meedoen met de uit­tocht. Dat gebeente mag niet verloren gaan. De identiteit van de ware mens mag niet ondersneeuwen. Je ge­been­te is je kern, je wezenlijke iden­titeit.

Aäron en ‘aron

Aäron is ‘Aharon in het Hebreeuws. Aäron is de man, die de ‘aron moet ver­zorgen. De klankverwantschap tussen deze twee woorden zal ook niet toevallig zijn. Die verwekkingen worden op verschillende manieren belicht.

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

454447 bezoekers sinds 07-06-2010