Machthebbers

18-06-2014 door Huib Neven

Eigenlijk wil ik niet over voetbal schrijven. Ik vind het spelletje wel aardig als ik langs de lijn mijn kleinzoons sta aan te moedigen, maar zodra  het religieuze trekken gaat vertonen, haak ik af.  Men zegt dat voetbal  in een ontzuilde samenleving de plaats van de religie heeft ingenomen. Ik ben geen socioloog, dus ik weet dat niet zo, maar als ik zie hoe men in oranje aanbidding valt voor koning voetbal, dan geloof ik het wel. In Rio de Janeiro staat een 38 meter hoog standbeeld op een berg. Christus de Verlosser kijkt met gespreide armen uit over de stad. Een indrukwekkend beeld dat de verre omgeving beheerst. Na de overwinning van Oranje op Spanje verscheen een foto waarop men de kop van Louis van Gaal op het beeld had gemanipuleerd. Als dat geen religie is! Maar dan wel religie van de koude grond en het korte moment. Als Oranje onverhoopt (of gehoopt) uit het toernooi gekieperd wordt, valt de Grote Trainer weer van zijn troon, verbrijzeld als het beeld van Nebukadnezar.

Grootheidswaan, het is van alle tijden. Vorige week dwaalden we door het paleis en de tuinen van Versailles. In harmonieuze symmetrie strekt het complex zich uit, zover je kunt kijken. De stijlvol aangelegde tuinen met de kunstig sproeiende fonteinen en de weelderige bloemenpracht doen je als Adam en Eva in de Hof van Eden wanen. Het kasteel is een wereld van pracht en praal, een sprookje. Goud en gobelins sieren het ene vertrek nog mooier dan het andere. Koninklijke en adellijke hoogwaardigheidsbekleders vertonen zich pontificaal geschilderd aan de wanden. Je ziet het voor je: ze schrijden met echtgenote of maîtresse (of met allebei) in rijk uitgedoste kledij gracieus over de marmeren gangen en trappen. In de spiegelzaal aangekomen, lopen ze voldaan en vol zelfbewondering langs de spiegelende wanden. De wereld, dat zijn wij! O ja, de kapel… Een eleganter bouwwerk kom je zelden tegen. Een kunstig ingelegde vloer, sierlijke pilaren in twee verdiepingen die in alle rust en harmonie het fraai beschilderde dakgewelf dragen. Altaar en orgel vervolmaken de gewijde ruimte. Ze waren heus wel religieus daar aan dat hof.

Versailles, een perfecte wereld. Maar vergis je niet. Het is de wereld van naar eer en macht hongerende heersers, een wereld die altijd ten koste gaat van naar voedsel en onderdak hongerende onderdanen. Lodewijk XIV riep zichzelf uit tot de plaatsvervanger van God op aarde. Dan kun je je het ook permitteren om mensen uit hun dorp te jagen om er je zoveelste jachtkasteel te bouwen. Het imposante standbeeld voor het kasteel demonstreert de machtswellust van de koning. Fier op zijn paard, de rechterhand heersend uitgestrekt. De wereld is van mij! Louis van Gaal of Louis XIV, wat maakt het uit. “L’état, c’est moi,” proclameert de een. “Maar ik beslis, zoals ik alles beslis,” roept de ander.

Thuisgekomen zie ik de afschuwelijke beelden van bloeddorstige Isis-strijders, van de terreuraanslagen door Al-Shabaab… kortom van de hel op aarde. Ik raak in verwarring. In wat voor wereld leven we? De wereld van de sportverdwazing, de wereld van pracht en praal, de wereld van angst en terreur? En waar zijn nu de machthebbers? Wie van hen heeft aandacht voor de nood in de wereld? De Zonnekoning, of Napoleon, of Poetin, of Blatter…? Eerder denk ik aan mensen als Ghandi, Maarten Luther King, moeder Theresa, of die stille mantelzorger voor mijn part… mensen die niet zichzelf zoeken, maar het heil van de wereld.

Een ander beeld komt in me op. Geen martiaal standbeeld, maar het beeld van een verlaten en geslagen man, staande voor een Romeinse potentaat. “Ecce homo,” hoont Pilatus. Hij beseft niet dat juist aan deze machteloze alle macht van de wereld is gegeven.

 

 

 

 

 

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

549689 bezoekers sinds 07-06-2010