Licht of zwaar

28-04-2013 door Dr. K.D. Goverts

Er is een licht geloof. Het leven kan zo mooi zijn en mij spreekt de blomme een tale en daar zijn de varens en het mos, daar ontluiken de asters in de herfst, daar is het kroos in de lange brede sloot, daar vallen de glanzende kastanjes op de zachte bosgrond en wij en alle dingen hangen samen. In de avond luister je naar de pure klanken en Pachelbel of naar de zachte stem van Enya, die zingt over de memory of the trees, de herinnering of het geheugen van de bomen. En je voelt iets van het geheimenis dat alle dingen doortrilt.

Er is een zwaar geloof. Het leven kan zo donker zijn en diep in je hart het besef dat je eindeloos tekort schiet en je zingt een psalm op lange noten en het is als een oergezang en het gaat dwars door je ziel. En je hoort een preek van een uur en je zit in een oude dorpskerk en daar is de nietigheid van de mens en je bent een stofje aan de wegschaal, dat zomaar wordt weggeblazen. En men vertellen oude verhalen en daarin voel je iets van het Geheimenis van Christus. Er is een licht geloof. En er is een zwaar geloof. En soms heb ik heimwee naar allebei.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

518704 bezoekers sinds 07-06-2010