Lechem

30-05-2010 door Joop Neven

Lechem betekent “brood”, lechem komt voort uit het woord “Bethlechem”, “huis van het brood”. De Bijbel begint met de  “beth”= huis: Be-reshith, “in den beginne”. Het eerste letterteken dat verschijnt, is dus de “beth” het is dat huis van brood. Je staat er niet bij stil, maar je bent meteen thuis, je voelt het: hier hoor ik. Waar je ook vandaan komt of waar je ook bent, je bent altijd “thuis’, het begint met het thuiszijn, met het huis van God, het huis dat heilig is, het huis met vele woningen dat voor ieder mens aanwezig is. Dat begrip “thuis” betekent dat je niet verloren bent, of nog verloren raakt. Hoe dan ook, je bent thuis of je komt thuis, dat buitengesloten zijn bestaat alleen in de dogmatiek. Je denkt kwaad van God: je denkt dat Hij in staat is je eruit te schoppen en te vergeten. Dat kan niet. Waar je ook bent, ook daar ben Ik, zegt God, je kunt nooit zeggen dat je door de Vader bent verlaten. In de wereld, en toch Thuis. Dat lechem komt als een wonder tevoorschijn, uit de Bron van leven. Niet: wij hebben het gedaan, geplant, bemest, water gegeven, niets van dat alles, Hij geeft het Brood des levens.

Niemand heeft meer het gevoel van wat het brood nu eigenlijk is en waarom het huis van de Messias het “huis van het brood” heet. Daar komt de Messias vandaan en met het woord “beth” = huis, begint de Bijbel. Dat brood betekent niet ons dagelijkse boterhammetje, maar lechem choekenoe betekent: geef ons heden dat dagelijkse brood.

Commentaren zijn gesloten.

Zoeken

Column

God beheert zijn geheimenissen

Wij leven in chaotische tijden, waar mensen massaal op de vlucht slaan voor oorlog en onderdrukking, en waar mensen geen uitzicht meer hebben geen zich meer hebben om verder te leven. Er wordt ons altijd voorgespiegeld dat deze wereld hier de werkelijkheid is. Maar Paulus zegt: dit is nou de God dezer eeuw. Er is […]

518647 bezoekers sinds 07-06-2010