Laäsoth

17-05-2010 door Joop Neven

“En God zegende de zevende dag en heiligde die, omdat Hij daarop gerust heeft van al het werk, dat God scheppende tot stand had gebracht” {Gen.2 vers 3}.

De zevende dag, wat is daar al veel over te doen geweest. Bij één mag je alleen “rusten” en geen andere activiteiten begaan, bij de ander juist weer wel. Het wonderlijke is dat de zevende dag is geschapen “om te doen”.

De letterlijke vertaling  van “…God scheppende tot stand had gebracht” is: “…dat God schiep, om te doen of om gedaan te worden” het woord dat hier gebruikt wordt is het Hebreeuwse woord “laäsoth”,  dat betekent “doen’. Deze zevende dag gaat de totale mensheid, al doende naar de eenwording brengen. De zevende dag is aanwezig om de mens te verbinden met de Eénheid. De Bijbel laat zien hoe God de schepping van zes dagen verenigt met de zevende dag. Want de naam van God, als de Here God verbindt deze twee werelden. Op een wonderlijke wijze laat God zien dat de mens in deze wereld niet verlaten, of losgeslagen is van zijn oorsprong. Het is de Here God die met de mens meegaat van de enen wereld naar de andere en die door deze verbinding de grondslag legt voor het uiteindelijk toch één worden van alles. De mens zal in de zevende dag, als man staan tegenover de wereld als vrouw, en door zijn doen zal hij de wereld herenigen met haar oorsprong. Zo zal de mens van de zesde dag meegenomen worden naar de zevende dag, zodat God zal zijn ‘alles in allen’.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Machteloze opofferende liefde

Het is Goede Vrijdag, Jezus sterft aan een kruis. Maar waarom? Verhalenverteller en missionair Matthijs Vlaardingerbroek wist precies hoe het zat, totdat een Schotse vreemdeling hem aansprak in een museum. Het is een winterse dag in Glasgow, de stad waar mijn dochter studeert, als ik eindelijk de kans krijgt om het wereldberoemde schilderij “De Christus […]

473716 bezoekers sinds 07-06-2010