Kerst

18-12-2013 door Dr. K.D. Goverts

Kerst

Je zou de neiging hebben tegen het einde van het jaar wat weemoedig te worden. Alles op te tellen wat er in dit jaar gebeurd is. De oorlogen en de honger. De pijn van de techniek. De lange rij van mensen die moesten vluchten, te veel om op te noemen. En de mens die verdwaalde in de doolhof van internet en die nooit weerom kwam. De mens die oud werd want de lasten waren zwaar en de ogen werden moe. Dan sta ik een ogenblik stil en ik vraag me af: wat is kerst voor mij? Misschien kunnen we gaan voorbij de buitenkant. Voorbij de franje en de kerstman, die er niets mee te maken heeft. Om dan te komen bij de Bron. De bron van het leven, de bron van het zijn. De bron die, als het erop aan komt, heel diep in jezelf gelegen is.

Kerst, dat is komen bij het Kind. Het kind, dat nog onbevangen in het leven kan staan. Onbevangen. Misschien is dat het sleutelwoord. Het woord dat de sleutel vormt om de deur te openen. Niet gevangen door de gedachte dat het toch wel niets zal zijn. Het Kind diep in je eigen binnenste; misschien zo verborgen. Allang weggedrukt. Het mocht er nooit meer zijn. En toch: even wil je naar buiten. Even weer kind zijn. Pril en open. Je handpalm geopend naar het licht. Een nieuw begin. Een morgen, in alle vroeg­te. Kind, ga maar, daar zijn de vogels en de bloemen, er is een vlinder die op je wacht. Kerst, dat is het Heimwee. Het hart dat heel diep beseft: ik zou zo graag thuis willen komen. En er is een Huis dat voor je klaar staat. Al is het maar een Stal. Maar misschien is een stal wel meer waard dan de duurste villa….

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

552938 bezoekers sinds 07-06-2010