Kain, zwervend en vluchtend

17-09-2010 door Joop Neven

“Wanneer gij de aardbodem bewerken zult, zal hij u zijn volle opbrengst niet meer geven; een zwerver en een vluchteling zult gij op de aarde zijn” {Genesis 4 vers 12}.

Als Kaïn dan Abel heeft gedood, ontstaat er bij Kaïn angst en schuldgevoel. Hij ziet geen uitweg meer en ziet eigenlijk alleen de dood. Kaïn krijgt voor zijn daad een wat vreemde “straf” { “straf” staat niet in de grondtekst van vers 13}. Hij zal juist niet gedood worden. Hij wordt een “zwerver en vluchteling” en “de aardbodem zal hem niet meer de volle opbrengst geven”. Waar de eerste mens alleen maar van de “boom der kennis” had gegeten wordt wel de dood ingevoerd, en daar waar Kaïn een moord begaat, wordt hij eigenlijk beschermd voor de dood.

De uitdrukking “zwerver en vluchteling” is in het Hebreeuws “na wenad”, geschreven “noen-ajin” en “waw-noen-daleth. De getalswaarde 50-70 en 6-50-4. Wat opvalt in deze uitdrukking is de verhouding. Het eerste woord heeft 50+70=120 als totaal; het tweede heeft 6+50+4 = 60; de verhouding is dus precies 2:1 Het houdt dus in, dat ook Kaïn de weg naar de eenheid zal gaan, gereed gemaakt zal worden voor de een-wording. Dat is het wezenlijke van die uitdrukking. Het is als de weg van Egypte naar Kaaän, ook en weg van de “tweeheid” naar de “eenheid”. Niet de dagelijkse zichtbare leiding van God, zoals deze in de woestijn er was, dat praktisch iedere stap door God zichtbaar werd geleid, maar nu “zwervend en dolend”, als een zwerver en vluchteling, niet wetend wat hem morgen zal overkomen. Kaïn geslacht is een zwervend en vluchtend geslacht, maar wel met één doel, op weg naar de eenheid. Ook met de Kanaieten heeft God een plan.

Laat een commentaar achter

Zoeken

Column

Pinksteren

Pinksterfeest De dag begint zoals alle gewone dagen. Het dorp komt langzaam op gang. Mensen ontwaken en gaan op weg of blijven thuis, net waar het leven hen roept. Het belooft een mooie dag te worden. De zon krijgt alle ruimte. Een blauwe lucht, hier en daar wat wolkjes, maar verder is de hemel open. […]

564263 bezoekers sinds 07-06-2010